Nekategorizirano

Berlin: Je šlo za teroistično dejanje!? Z avtomobilom se je namerno zaletel v skupino motoristov.

Moški iraškega porekla se je na delu berlinske avtoceste namerno zaletel v motoriste, pri čemer je vsaj ena oseba utrpela življenjsko nevarne poškodbe.

“V trenutni fazi preiskave domnevamo, da gre za napad, ki je motiviran za islamiste. Versko motiviranega ozadja ni mogoče izključiti, “je dejal berlinski senator za notranje zadeve Andreas Gisel.

Šest ljudi je bilo sinoči poškodovanih, trije huje, ko je 30-letni voznik avtomobila domnevno naklepno trčil v motoriste, so sporočili berlinski tožilci in policija.

Trki na treh različnih mestih so se zgodili v času prometne konice na avtocesti BAB100 malo pred 19. uro po lokalnem času in zaradi njih je bil del avtoceste popolnoma zaprt, ki je ena glavnih berlinskih prometnih arterij.

Med tremi hudo poškodovanimi je ena oseba s smrtno nevarnimi s poškodbami glave in hrbtenice, je dejal tožilec Martin Steltner.

“Dejstvo, da morda osumljenec trpi zaradi psihičnih težav, ni olajševalna okoliščina. “Če se osebni problemi mešajo z verskimi idejami, lahko to privede do nenadzorovanih dejanj, kot so včerajšnji dogodki na boleč način pokazali, kako občutljiva je naša družba,” je dejal Gizel.

Tožilec Steltner je dejal, da preiskujejo, ali je osumljenec povezan s teroristično skupino in ali so bili v napad vpleteni tudi drugi ljudje, vendar do zdaj za to niso našli nobenih znakov.

Steltner je dodal, da še vedno preiskujejo poročila, da je morda imel stike z drugimi skrajneži.

Dejstvo, da je osumljenec morda trpel zaradi psihičnih težav, to ne olajša. “Če se osebni problemi mešajo z verskimi idejami, lahko to privede do nenadzorovanih dejanj, kot so včerajšnji dogodki na boleč način pokazali, kako občutljiva je naša družba,” je dejal Gizel.

Osumljenec, ki je vozil črno Opel Astra, se je po tretjem trčenju ustavil na avtocesti in na streho avtomobila postavil staro škatlo streliva in trdil, da vsebuje eksploziv.

Več medijev je poročalo, da je kričal “Allahu akbar,”  ko je stopil iz avtomobila,  dnevnik Bild pa poroča, da je zavpil: “Nihče ne pride blizu avtomobila ali pa boste vsi umrli!”.

Nato je vzel molitveno preprogo in začel moliti, poroča dnevnik Tagesspiegel. K njemu je pristopil policist arabskega porekla, z njim govoril v arabščini, ga ločil od avtomobila in aretiral, poroča list.

Po njegovi aretaciji so iz konvoja avtomobilov, ki je bil blokiran, evakuirali številne ljudi, škatlo so odprli specialisti, v notranjosti pa ni bilo eksploziva, samo orodje.

Po navedbah Bilda je moški znan berlinski policiji. Rodil se je leta 1990 v Bagdadu in živel v begunskem domu v Berlinu. Leta 2018 so ga aretirali zaradi ogrožanja drugih in ga na kratko odpeljali v duševno ustanovo, navaja časopis.

Mogoče vam bo všeč