Nekategorizirano

Bill Gates: Koronavirus bo minil do konca leta 2021, umrli pa bodo milijoni

Milijoni bodo še umrli, preden se bo končala pandemija COVIDA-19, je v intervjuju z Zanny Minton Beddoes, glavnim urednikom britanskega britanskega The Economista, dejal Bill Gates, soustanovitelj Microsofta in eden največjih svetovnih filantropov.

Po večini teh smrti bo povzročil ne sam virus, ampak nepripravljenost zdravstvenih sistemov in gospodarstva, da bi se spopadli s posledicami pandemije. Gates se je pritožil nad politiziranjem reakcije na virus v Ameriki in širjenjem teorij zarote, kar je, trdi, upočasnilo prizadevanja za zajezitev širjenja bolezni. Toda srednjeročno je ponudil povod za upanje, saj je napovedal, da bo do konca leta 2021 relativno učinkovito cepivo v množični proizvodnji in da bo dovolj velik del svetovnega prebivalstva imuniziran, da ustavi nadaljnje širjenje pandemije.

Fundacija Gates je osrednja točka svetovnega zavezništva, ki si prizadeva za izkoreninjenje poliomijev s cepljenjem vseh in lajšanjem bremena malarije in proti njej cepivo. Kar nekaj let je minilo, odkar je opozoril, da nova bolezen, ki povzroča globalno pandemijo, ni vprašanje, ali, kdaj in kdaj, in svet je pozval, naj vlaga v izražanje cepiv.

Fundacija Bill Gates je že donirala več kot 350 milijonov dolarjev za boj proti pandemiji Covida-19, večina pa je usmerjena v zmanjšanje vpliva virusa na svet v razvoju. Po vsem svetu razvijajo več kot 150 cepiv, šest pa jih je v zaključnih obsežnih kliničnih preskušanjih. Bill Gates je v ta namen že podaril sto milijonov. Pripravljen je podariti še veliko več. Toda denar iz zasebnih fundacij ima omejitve – po njegovem mnenju morajo vlade prevzeti vodilno vlogo, saj bo njihovo distribucijo zdravstvene mreže treba uporabiti za distribucijo cepiv, da bi pridobili javno podporo in zaupanje v cepiva. Do zdaj so države obljubile le 10 milijard dolarjev za globalna prizadevanja za proizvodnjo in distribucijo cepiv. Da Gates meni, da ni dovolj, poroča “The Economist”.

Mogoče vam bo všeč