Nekategorizirano

Belorusija je začasno omejila vstop na svoje ozemlje iz 4 sosednjih držav

 Belorusija začasno omejuje vstop na svoje ozemlje prek zemeljskih kontrolnih točk za nekatere kategorije posameznikov iz Latvije, Litve, Poljske in Ukrajine.

Po poročanju tiskovne službe Državnega odbora  za mejne prehode Beloruske republike, je bila  v četrtek  ta odločitev sprejeta “v povezavi s trenutnimi epidemiološkimi razmerami v sosednjih državah”.

Pojasnili so, da zaposleni v diplomatsko-konzularnih predstavništvih z diplomatskimi in službenimi potnimi listi ne spadajo pod omejitve. Ne veljajo tudi za voznike vozil, namenjenih za mednarodni cestni prevoz; člani vlakovnih in lokomotivskih posadk mednarodnih železniških komunikacij.

Hkrati kontrolna točka na letališču Minsk obratuje brez teh omejitev.

Prej že tekom  četrtkovega dne  je litovsko ministrstvo za notranje zadeve agencijo BNS obvestilo, da je Belorusija zaprla mejo z baltsko državo, pri čemer se je sklicevalo na varnostne zahteve zaradi širjenja korona virusa.

“Na žalost je meja zdaj resnično zaprta. Za mnoge je bilo presenečenje, tudi za nas. Nihče ni pričakoval. Ne skrbite, to ni vojaško stanje. Razlog je COVID-19. Ne morem reči, katera stran ga je sprožila.” – je povedal operativni dežurni na kontrolni točki mejne službe Grodno, odgovarjajoč na vprašanje o razmerah na meji z Litvo.

Priče prav tako poročajo o podobnih razmerah na meji s Poljsko. Minibusi s potniki na primer niso dovoljeni na kontrolni točki Bruzgi. Posamezniki javljajo da ne morejo v Belorusijo vstopiti z Ukrajine. Za preostale tri pa je zaprtost meje obojestranska.

Kaj reči?

Dolge mesece o COVID 19 je »neschisleny«, neprištevni  Sasha  je ignoriral obstoj virusa in je  beloruskim rojakom svetoval na pijejo vodko in bo v redu.  »Zabastovka« ali splošna vsedržavna stavka mu je pokvarila račune in je vsekakor naredila škode, ki ni tako mala  in mu »spodrezala« diktatorska krila  na katerih je jezdil ves čas.  Tudi menjavo  notranjega  ministra  kaže da bodo protesti peljali svojo paralelno pot ki jo ne more več nadzorovati. Razni OMON-i(specialci in druge  formacije ki  to počenejo v imenu zaščite države) ne morejo opraviti svoje »delo«. Obtoževati svoje državljane  protidržavnega terorizma, posledično temu zaprtje  meja in nadaljevanje represije, je žal  mnogokrat preizkušen model samodržcev kako disciplinirati lasni narod, brez prisotnosti tuje javnosti. Upam do je to začetek njegovega konca  in da se je močno uštel in podcenil belorusko ljudstvo

Vane  T. Costa

Mogoče vam bo všeč