Nekategorizirano

“Balkanska posla”! Kdo je zeniški prevarant, ki je Sloveniji obljubil 3 milijone zaščitnih mask, nato pa izginil

Več kot očitno je, da skušajo stisko evropskih držav, tudi Slovenije, ki so se znašle v pandemiji novega koronavirusa tako rekoč brez ustreznih preventivnih zaščitnih sredstev za omejitev njegovega širjenja, izkoristiti razno razni “vojni dobičkarji,” kriminalci in kvazi trgovci in proizvajalci. Vse kaže, da so na “tanek led” speljali tudi Slovenijo, ki več kot krvavo potrebuje zaščitne maske. Naj spomnimo, da je k tako drastičnemu pomanjkanju prispevala tudi prejšnja vlada Marjana Šarca, ki je pred mesecem “donirala” Kitajski 1,2 milijona zaščitnih mask.

Država je plačala deset milijonov zaščitnih mask, v Sloveniji praktično ni še nobene, čeprav je včeraj prispelo 400 tisoč zaščitnih mask, 100 tisoč so jih dodatno zagotovile Slovenske železnice, na poti v Slovenijo pa je še 300 tisoč mask, ki jih je po posredovanju Aleksandra Čeferina daroval lastnik Alibabe, kitajski poslovnež  Jack Ma. Zapleta se tako v Nemčiji, kjer čaka milijon in pol mask, ki jih ne moremo pripeljati v Slovenijo. Prav tako so izgubili vsakršen stik s tovornjakom, ki je iz Španije v Slovenijo vozil tri milijone mask.

Za tem “izginotjem” tovornjaka se skriva pravcata kriminalna združba, “režiser” te rabote pa naj bi bil kvazi že večkrat sodno preganjan podjetnik Sead Žilo iz Zenice BiH. Kakor poroča bosanski spletni portal žurnal.info, naj bi posel o prodaji treh milijonov zaščitnih mask s Slovenijo sklenil poslovnež Emir Begovič iz Gračanice BiH. Begovič je novinarjem Žurnala potrdil, da je bil vključen v ta  posel, dogovor pa sklenil s slovenskim podjetjem Labena d.o.o. o dobavi 3,8 milijona mask. Poleg tega naj bi Begovič z Labeno sklenil še eno pogodbo za dobavo desetih milijonov zaščitnih mask, ki bi morale v Slovenijo prispeti do 28. marca. 

Po sklenjeni drugi pogodbi naj bi Labena Begoviču nakazala 300 tisoč evrov  avansa, ta pa si je za podizvajalca izbral firmo Windsor Group iz Zavidovičev BiH, njen  direktor pa je Sead Žilo iz Zenice, sicer z “bogato” kriminalno preteklostjo in “delovno dobo” v bosanskih zaporih zaradi prevar in utaje davkov. Na osnovi predračuna naj bi Begović Seadu Žili nakazal nekaj deset tisoč bosanskih konvertibilnih mark avansa, od takrat pa naj bi se Žilo zavil v molk.

Novinarjem Žurnala je vseeno uspelo priti v stik s Seadom Žilo. “Kakšne maske, kaj mene vmešavate v nekaj, o čemer nimam pojma,” naj bi jim dejal Žilo. “Nikoli in nikdar nisem sklenil kakšnega dogovora,” je vztrajal Žilo. Na laž ga je postavil predračun, ki ga je njegova firma 17. marca izstavila Begovičevi Global promet Gračanica. Po izstavljenem predračunu bi morala firma Windsor Begovičevemu Global promet d.o.o. Gračanica dobaviti 3.688.000 kosov zaščitnih mask v vrednosti 4,3 miliona konvertibilnih mark. Nekaj pred tem je Žilo Begoviču izdal fakturo za dobavo 354 tisoč kosov mask. Vsa ta količina mask bi morala končati v Sloveniji, v družbi Labena d.o.o., njen direktor je Borut Čeh, ki je Begoviču že nakazal 300 tisoč evrov avansa na osnovi 7. marca podpisane pogodbe. Dobavitelj celotne količine mask pa naj bi bila družba  Windsor Group podjetnika/kriminalca Seada Žile, za kar naj bi mu ta 18. marca že prejel avans 405 tisoč konvertibilnih mark. 

“Denar nisem dobil na svoj t.r.r.,” je zatrjeval Žilo, “zato me tudi ne zanima nič okoli teh mask!” Begovič je sicer potrdil, da denar še ni prišel na t.r.r. Seada Žile, ker naj bi banka nalog o nakazilu prejela v popoldanskih ura. “Hvala bogu mi je danes zjutraj uspelo nalog stornirati in denar obvarovati pred tem prevarantom,” je Žurnalovemu novinarju dejal Begović, ki je tudi lastnik podjetja Europrost s 50 zaposlenimi, ki se ukvarja s proizvodnjo liftov. 

Sead Žilo, ki bi moral kot podizvajalec dobavti pogodbene količine zaščitnih mask, pa je “stari znanec” organov pregona, ki ima za seboj bogato “kriminalno podjetniško kariero” v BiH, na Madžarskem in še kje, so zapisali v žurnal.info.

Kakorkoli že, slovenski minister za obrambo Matej Tonin je po tej negativni izkušnji napovedal, da bo slovenska policija še posebej preganjala tovrstne zlorabe in vojno dobičkarstvo. Ob tem pa je dejal, da je “dobra stran tega, da država ni še nič plačala in državni proračun torej ni bil oškodovan.” Na pasti tovrstnih ponudb in ponudnikov je treba biti še posebej pozoren, nam je dejal direktor Komofarmacije Davorin Poherc. “Na mejl dnevno dobivamo na tisoče podobnih ponudb, kot je bila ta, kjer se je “opekel” slovenski uvoznik,” je še dejal Poherc.

Mogoče vam bo všeč