Samopostrežni način je popularen še danes. Najprej vzemi potem vprašaj(foto Profimedia)
BalkanEvropaZunanja politika

(Balkan)Makedonska predpristopna politična »surla« seže do tal. Bolgarski diplomatski »sadizem« tudi pod novo vlado.

Kako je svet krut, posebej za nevešče in zaplankane ter samovšečne  politike in predsednike vlad,  tako kot je trenutni pogrebnik makedonske samobitnosti  Zoran Zaev. V zadnjih dveh letih na vsakih šest mesecev slišimo ali zasledimo od taistega »modela« , sedaj ko bo nastopila Nemčija grem v Berlin po datum, ko je bila Portugalska se pogovarjamo za datum, s Slovenijo smo na isti valovni dolžini, oni vedo kako si mi to želimo..in tako naprej.

December, njegov 14 dan, bi moral biti makedonski nacionalni praznik ker je bilo dan prej vsepovsod euforično zaradi morebitnega datuma za začetek »resničnih« vsebinskih pogovorov. Datuma od nikoder, razen tega da je avtor tega zapisa imel v resnici rojstni dan. Naslednica, nadaljevalka predsedovanja Svetu EU, Francija, tudi sicer zagovornica počasnega  širjenja evropskega skupnega gospodarskega prostora, ni kazala nobenega navdušenja in kakšne dodatne vneme pri odpiranju in forsiranju  te vneme okrog tega zanj ne pretirano pomembnega vprašanja ampak enostavno stvar,  ki se mora odvijati po ustaljenem kopitu in mletju mlinov za takšne zadeve. Da je to  stvar,  ki mora zoreti tam kjer mora dozoreti, na Balkanu, na poprejšnjem urejanju razmer v okolici  zainteresirane kandidatke, ki še to ni.  Prej pa jo sosede spravljajo na kolena z izdaja lastnega naroda,  z negiranjem  makedonskega etnikuma na ozemljih sosednjih držav, celo do spremembe imena države, ki so jo taisti  ob nastanku priznali pod drugim imenom, kjer pa so dovolili uporabo ustavnega imena v nekem v notranjem političnem prometu in relacijah. Dvakratna »kolenčkarska« diplomacija jo  je pripeljala  do totalnega razvrednotenja.

Pet dni nazaj je prisegla in nastopila nova Bolgarska vlada, »prijateljska » država, in seveda glavna »cokla« za napredek in stopnjevanje procesa približevanju R.S. Makedonije k Evropski uniji. Hladen tuš je prišel zelo kmalu iz ust novega Bolgarskega premierja Kirila Petkova, kanadskega Bolgara z Harvardsko diplomo.

Prav ta  premier Kiril Petkov je sinoči v intervjuju za oddajo BNT Panorama komentiral vprašanje o sporu z Makedonijo.

Kiril Petkov bolgarski premier(foto EPA-EFE)

Ta  je na vprašanje, ali gre za popuščanje pri stališču Bolgarije do Republike Makedonije, odgovoril, da za kaj takega ni sestanka.

»Kar sem zelo jasno dal kot mandat v naslednjih korakih z Republiko Makedonijo, je, da bomo bolgarsko stališče nadgradili z dodatnimi delovnimi skupinami za gospodarstvo, infrastrukturo, kulturo, ukrepe in politike za vstop in pomoč. Zmogljivost Makedonije – kako uspeti, da postane črni konj v EU. Kaj pomeni, da smo skalo postavljali že 6 mesecev in to skalo jasno rečem,« je dejal premier.

Makedonska “avtogol” diplomacija

O tem,  on ostali pa po tihem pa načrtujejo,  da se o tej »kolenčkarski« prosilki govori in morda odloča ali se jo vsaj omeni 30 junija 2022. Kako prikladno, ko bo  že formalno  prenos pooblastil    na naslednjo predsedujočo opravljen.

Vešča »avtogol« diplomacija RS Makedonije s strani Bujarja Osamnija, podprta od najbolj znanega zagovornika  gojenja marihuane za »medicinske » namene na teh prostorih ter težkega motorista, spremljan na svojih privatnih vožnjah od trume službenih motoristov, v preostalem času pa z privatnim vodenjem države, ki jih odvzema ali jo hromi v vseh vidikih razen v  zemljepisni legi,  ki je  znan pod imenom Zoran Zaev.  Taista diplomacija žanje neuspehe kot lovec trofeje, s tem da je lovec na drugem mestu po številu trofej.

Ta čas pa politična in siceršnja »surla »  se še kar daljša in se vleče po tleh obubožane in razvrednotene balkanske nesrečnice,  ki je pogosto na »krožnikih» nikoli nenasičenih sosed   in vedno željnih odškrniti kaj iz pogače, ki se jih reče Makedonija.

Škoda in še enkrat škoda do sedaj in v bodoče   zamujenega.

Vane T. Costa

Slika BG.dnes

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan