foto-EPA
BalkanEvropakoronavirusTurizem

(COVID-19)Vstop v Grčijo je od danes naprej le z obveznim negativnim testom. Omikron prestrašil Evropo.

Od danes zjutraj, ob šeste ure naprej  je v Grčiji  v veljavi nov ministrski sklep, po katerem je za vstop v državo obvezen negativen rezultat PCR oziroma hitrega testa, ukrep, ki velja za vse potnike, starejše od pet let

Gre za začasen in izredni ukrep za praznično obdobje v pričakovanju božiča in novega leta, za zdaj pa sklep velja do 10. januarja 2022. Za vstop v Grčijo je potreben negativen rezultat PCR testa, opravljen 72 ur pred potovanjem ali post 24 ur pred prihodom, skupaj z izpolnjenim obrazcem PLF.

 

Poleg tega bodo po vstopu v Grčijo testirani necepljeni in tisti, ki niso prestali Covid-19 in prispejo iz 16 določenih držav, kar velja že nekaj časa. Nova ministrska odločitev “Predpogoji za vstop v državo za omejevanje širjenja Covid-19” je bila v petek objavljena v uradnem listu Grčije.

 

Spremembe sta že napovedala tako grško ministrstvo za zdravje kot tiskovni predstavnik vlade Yannis Ikonomou, po odločitvi pa morajo “vsi potniki v Grčijo, ne glede na državljanstvo in način vstopa v državo, ne glede na cepljenje ali bolezen, imeti negativen test “s PCR v zadnjih 72 urah pred njihovim prihodom v državo ali” ali “biti negativen z uporabo hitrega testa na antigen v 24 urah pred prihodom v Grčijo”.

Testiranje mora biti v državnem ali zasebnem laboratoriju, ki ga odobri država izvora, potrdilo pa mora biti v grščini, angleščini, francoščini, nemščini, italijanščini, španščini ali ruščini ter mora vsebovati ime in priimek. . potujoči osebi, kot je vpisano v potnem listu.

Za potnike »ne glede na državljanstvo in način vstopa v državo, ki prispejo v Grčijo iz: Egipta, Albanije, Argentine, Makedonije, Bolgarije, Brazilije, Gruzije, Kube, Združenih arabskih emiratov, Indije, Kitajske, Libije, Maroka, Pakistana, Rusija in Turčija«, je predpogoj za vstop negativni rezultat obveznega PCR / hitrega testa na vstopnih točkah v Grčiji.

Izjema od tega ukrepa so cepljeni, ki imajo potrdilo o cepljenju pred 14 dnevi in ​​tisti, ki so prestali Covid-19 in imajo potrdilo, ki velja 30 dni po prvem pozitivnem rezultatu in do 90 dni pozneje,

Glede potrdil o bolezni in sprememb, uvedenih prejšnji teden, so po odločbi izdana od 15. julija 2021 do 31. oktobra 2021 veljavna do 31. januarja 2022.

Posebne potovalne obveznosti veljajo za odrasle in otroke, mlajše od pet let.

COVID -19 nadzor na meji z Grčijo foto-EPA

Tako Grčija kot nekatere druge države delajo na  tem da se le  izognejo morebitnemu »uvozu« novih okužb. Glede na želje in frekvence  prihodov za bližajoče se praznike je to opravičeno in na določen način ukrep zavarovanja lastnih državljanov. Zanimivo je pa to da so , tako kot je v navadi v državah na tem koncu Balkana, nekateri pohiteli in se odpravili pred sprejetjem oziroma začetka veljave  in tako predčasno začeli delati gnečo na prehodih, posebej na  cestnih mejnih prehodih med grčijo in njenimi sosedami kot so Bolgarija,  RS Makedonija, Albanija in tudi Turčija. Do sedaj (lastna izkušnja) je bilo dovolj COVID potrdilo o cepljenju in   PLF certifikat oziroma listina o kraju kjer se bo potnik oziroma turist zadrževal v času bivanja v Grčijo.
Po navedbah grških oblasti, pa tudi  drugih  držav po Evropi ki to vpeljujejo, da ej to začasnega karakterja

Testirajo se lahko vsi obiskovalci Grčije, ne glede na državo izvora, izbor pa poteka po algoritmu zdravja in s pomočjo kode iz obrazca PLF.

Testi za cepljene in tiste, ki so prestali Covid-19 so naključni, za ostale pa obvezni. Za kršitev zakonskih ukrepov in obveznosti so predvidene globe od 500 do 5000 evrov.

Za vstop v Grčijo so vsi kopenski mejni prehodi odprti 24 ur na dan, z izjemo Merzanija proti Albaniji, ki je odprt od 8. do 20. ure, iz Turčije preko Castanesa in Kipija pa je dovoljen vstop 1500 ljudi na teden.

Odločba navaja, da morajo turisti med bivanjem v Grčiji spoštovati ukrepe, ki veljajo v notranjosti.

Pa smo spet tam, pri zaostrovanju. Upajmo da ne še prevečkrat za isto stvar. Zato pa morajo biti državljani vestni pri upoštevanju ukrepov skupaj za celotno EU in seveda   v lastnih državah.

Vane T. Costa

Foto-EPA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan