Nekategorizirano

Avstrijci s spremembo zakona o otroškem dodatku kršijo evropsko zakonodajo

Koordinacijski odbor Sindikata delavcev migrantov Slovenije, je v soboto v Svetem Juriju ob Ščavnici  pripravil drugo lokalno srečanje delavcev zaposlenih v tujini. Prvo tovrstno srečanje je bilo v začetku januarja v Radljah ob Dravi. Sindikat se bo s temi srečanji skušal čim  bolj približati članstvu, zato bodo tovrstna srečanja organizirali povsod, kjer bodo ljudje izkazali za to interes. 

 

Srečanja so namenjena obveščanju članov o preteklem delu sindikata, o načrtih za prihodnje ter o novostih, predvsem pa seznanjanje delavcev z aktualnimi temami. Ena izmed, zdaj zelo aktualnih tem, je namera avstrijskega političnega vrha, da prilagodi otroške dodatke življenjskemu standardu države v kateri otrok živi, je za spletni časopis V FOKUSU povedal predsednik SDMS Mario Fekonja.

“Koliko se bo to konkretno odrazilo na višini otroškega dodatka za slovenske otroke, nam natančno ni znano. Govori se o znižanju od 15 do 25%, iz krogov stranke, ki jo vodi avstrijski predsednik vlade pa se govori o zmanjšanju za 59 EUR. Namera avstrijske politike je v nasprotju z evropsko zakonodajo, predvsem z Uredbo 883 o koordinaciji sistema socialne varnosti. Vsi državljani evropske unije morajo v posamezni državi biti deležni enakih pravic iz  naslova socialne varnosti, kot državljani te države. Zato v sindikatu pričakujemo, da bo slovenski politični vrh ob sprejemu tega zakona primerno ukrepal. V kolikor pa bo avstrijski parlament zakon sprejel, bomo v sindikatu pričeli z izvedbo aktivnosti na sodiščih Republike Avstrije, po potrebi pa tudi na sodišču EU.”

 

Vabilu koordinacijskega odbora Sindikata delavcev migrantov Slovenije za srečanje  v Svetem Juriju ob Ščavnici se je odzvalo okrog 170 ljudi, kar v sindikatu ocenjujejo kot odlično. 

“Očitno se ljudje pričenjajo zavedati položaja, v katerega nas je pahnil mačehovski odnos države do svojih državljanov, saj se iz sestanka v sestanek videvajo novi obrazi, zelo se povečuje tudi interes in želje po informacijah. Posledično raste seveda tudi članstvo. Od zadnjega srečanja v Radljah pa do danes se nam je pridružilo nekaj več kot 100 novih članov. Ideja, da se ustanovi koordinacijski odbor, katerega namen je pripeljati sindikat do članov in ne obratno, je prišla s strani delegata občine Radlje ob Dravi Zlatka Prasnica, ki skupaj z Dušanom Trajbaričem odlično vodita organizacije takih srečanj. V koledarju naših dogodkov imamo tako že rezervirana dva nova termina. Naslednje srečanje bo na Ptuju, za njim pa tovrstni dogodek pripravljamo na  Sladkem vrhu, dogovarjamo se pa tudi že za podobna srečanja  z gorenjsko in primorsko regijo,« je sklenil Mario Fekonja.

 

Sicer pa so na sobotnem dogodku vnovič poudarili, da bo rdeča nit delovanja sindikata SDMS tudi v bodoče  ukinitev nepravičnega obdavčevanja in odprava diskriminatorne obravnave delavcev, zaposlenih v tujini.

 

Mogoče vam bo všeč