Nekategorizirano

Nov uspeh znanstvenikov v boju zoper Covid 19: Sprej, ki v eni uri “ubije” koronavirus

Znanstveniki z ameriške univerze “Virginia Tech” verjamejo, da so odkrili rešitev za dezinfekcijo, površinsko prevleko, ki ubija koronavirus v samo eni uri.

“Teza je, da ko virus s kapljicami pade na trdo podlago, ta trenutek ni aktiven,” pojasnjuje glavni avtor študije William Daker (William), profesor kemijskega inženirstva, ki je skupaj z dvema kolegoma sodeloval pri tem projektu, poroča B92 .

Ekipa tesno sodeluje z Leo Punom, profesorjem hongkonške šole za javno zdravje. Full je znan po svojih raziskavah na virusu SARS-CoV-1, ki je odgovoren za epidemijo SARS leta 2003 in 2004.

Ekipi Daker je v eni uri po nanosu na površino uspelo narediti premaz, ki ubije kar 99,9 odstotka virusa, naj bo to steklo, jeklo ali kakšen drug material. Učinkovit je tudi po tem, ko v nedeljo stoji v vodi.

“Ena ura je najkrajše obdobje, ki smo ga preizkusili doslej. Zdaj preizkušamo uspešnost v še krajšem času,” je dejal Daker.

Raziskovalci upajo, da bo njihova prevleka delovala po samo nekaj minutah. Možnost množične proizvodnje tega premaza se preiskuje. Ne odlepi se niti, ko ga odrežete s skalpelom in uniči viruse tudi po večkratni izpostavljenosti.

Mogoče vam bo všeč