Nekategorizirano

Atene sporočajo: Migranti so požgali migracijski center na Lezbosu !!

Grška vlada je uradno potrdila že domnevo govorico, da so migranti sami zanetili velik požar v kampu Moria: “Ogenj so zanetili ljudje, ki so zaprosili za azil – kot odgovor na karanteno, uvedeno v Moriji zaradi koronavirusa” je dejal tiskovni predstavnik konservativne vlade Stelios Petsas. To so ljudje, ki “ne spoštujejo države gostiteljice”, je poudaril. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je še bolj ostro izrazil: “Kdor tepta našo pripravljenost pomagati, ne more računati na zaščito v Evropi.”

Petsas pa pravi: »S takimi dejanji so ti ljudje torpedirali vsako rešitev. Jasno vam bomo povedali: otoka zaradi požara ne boste zapustili. To lahko pozabijo. «Požar je  tisočim ljudem – vključno z družinami – omogočilo brezdomstvo, je jasno povedal vladni tiskovni predstavnik.

Atene se bojijo izbruha korone po požaru

Atene medtem želijo v naslednjih dneh opraviti 19.000 koronskih testov na Lezbosu, je dejal vladni tiskovni predstavnik. Strah pred neobvladljivim izbruhom virusa je velik: 35 migrantov je pozitivnih na virus, toda zaradi večjega požara jih ni več mogoče najti in bi lahko okužili druge ljudi, je sporočila vlada. Policija jih je lahko pobrala le osem.

Prebivalstvo Lezbosa s 85.000 prebivalci, ki je številne begunce sprva prijazno sprejelo in jim pomagalo, je z leti dobivalo vedno bolj negativno naravnanost. Po požaru so nekateri Grki beguncem celo preprečili dostop do bližnjih krajev.

Mogoče vam bo všeč