Nekategorizirano

Alojz Kovšca: Državni svet je “varnostni ventil” na vročem slovenskem političnem loncu, zato ga nekateri želijo ukiniti

V današnji Sredi v sredo je moj sogovornik predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. Oddajo smo posneli na dan, ko so poslanci Državnega zbora na “popravnem izpitu” odločali o noveli zakona o financiranju zasebnega šolstva. Levičarska koalicija ni zbrala dovolj glasov za “uzakonitev” protiustavne novele, na kar so jih z vetom opozorili tudi v Državnem svetu.
Osrednja nit pogovora z Alojzem Kovšco je bila prav vloga in pomen Državnega sveta v slovenski parlamentarni demokraciji. Če je bil Državni svet v preteklih mandatih nekakšno “slepo črevo” Državnega zbora, je s predsednikom Alojzem Kovšco v resnici postal drugi dom slovenskega parlamenta. 
Pet doslej sprejetih vetov na zakone,ki jih zaradi večinskega “glasovalnega stroja levičarjev” Državni zbor sprejema, četudi so skregani z ustavo ali pa zdravo pametjo, sprejem sklepa, s katerim nalagajo Državnemu zboru ustanovitev preiskovalne komisije primera Franc Kangler in drugi, javne tribune na katerih se odpirajo oblastnikov nič kaj všečne vsebine…..tudi zaradi tega se lahko iz levičarskih ust sliši zahteva po ukinitvi Državnega sveta. 
Skratka, v skoraj uro dolgem pogovoru sva z Alojzem Kovšco spregovorila o kopici aktualnih zadev, na koncu tudi o 100 letnici združitve Prekmurja z matico Slovenijo. Zagotovil je, da bo v soboto, 17. avgusta prišel na svečano božjo službo, ki jo pred beltinsko cerkvijo pripravlja soboška škofija, umanjkal pa bo na proslavi, ki so si jo uzurpirali tisti, ki jim samostojna Slovenija ni bila in ni intimna opcija.

VIDEO Sreda v sredo z Alojzem Kovšco

Mogoče vam bo všeč