Nekategorizirano

Renski rizling vinske kleti Prus s Krmačine pri Metliki z 96 točkami dobitnik priznanja Stanka Čurina

V okviru priprav na 57.mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra v Gornji Radgoni, svoja vrata bo odprl v soboto, 24. avgusta, potekajo tudi strokovna ocenjevanja različnih živil. Na današnji tiskovni konferenci so predstavili rezultate mednarodnega  ocenjevanja vin, ki v Gornji Radgoni poteka že 45.

S strokovnostjo in mednarodno prepoznavnostjo vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni že skoraj pol stoletja rase tudi ugled slovenskih vinarjev in vinogradništva v celoti. Ocenjevanje namreč na eni strani upošteva nova spoznanja s področij vinogradništva, vinarstva in potrošnje, na drugi strani pa njihov razvoj pospešuje. Ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, nenehno pomlajujemo z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Celoten sistem ocenjevanja upošteva značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Ob tem zagotavlja anonimnost vzorcev, objektivnost vrednotenja in natančnost analitike. 

Dr. Mojmir Wondra, predsednik ocenjevalnih komisij, je letošnje ocenjevanje pospremil z naslednjim komentarjem. “

»Vino Slovenija je doživelo svoj »mali« okrogli jubilej, 45. ocenjevanje vin. Sodelovalo je 679 vzorcev, skoraj 20% več kot lani in največ v zadnjih 10-ih letih. Ocenjevanje je trajalo 3 dni, v katerih so ocenjevale 4 komisije s po 5 ocenjevalci. Četrti dan je posebna komisija ocenila tramince na ocenjevanju ITC – International Tramin Challenge 2019, kar je bila letošnja novost. Kot novost pa moramo seveda omeniti tudi novo priznanje, nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino.

Na ocenjevanju smo imeli priložnost okušati in oceniti kakovost večjega števila penin, cvičkov in bio vin. Nekoliko manj je bilo le starejših rdečih vin. Letnik sicer ne spada med najboljše v zadnjem desetletju. Zaradi slabših vremenskih razmer v fazi dozorevanja grozdja so vina na splošno nekoliko tanjša, na alkoholu šibkejša, vendar pa sortno lepo izražena in pitka. Vsekakor se pozna dobra roka kletarja, znanje in večje možnosti uporabe tehnologije (hladna maceracija belih vin, hlajenje, kontrola alkoholnega vrenja, zorenje na drožeh ter vodeni biološki razkis). Ocenjevalci so bili navdušeni na sortnostjo in izraženostjo arome, pohvale gredo tudi kakovosti penin in pitkosti rdečih vin. Vsekakor je 100 točkovni ocenjevalni sistem z 11 kakovostnimi parametri tisti pravi, ki omogoča, da se vino ocenjevalcu predstavi v pravi luči.

Na koncu bi se zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli k uspešni izvedbi ocenjevanja, še posebaj pa vinogradnikom, ki so nam zaupali svoja vina v oceno. Vse pohvale organizatorju, tehnični ekipi, ki je profesionalno izpeljala dogodek in seveda ocenjevalcem za opravljeno strokovno delo. Čestitke vsem prejemnikom medalj in priznanj. Se vidimo na podelitvi!«

Najvišje priznanje, nagrado Stanka Čurina je prejel Renski rizling ledeno vino 2016 z oceno 96,00 točk, pridelovalec Vinska klet Prus, Jožef Prus, Krmačina 6, Metlika. Sicer pa je kar 30% ocenjenih vzorcev preseglo 86 točk in si s tem prislužilo veliko zlato priznanje, 4% vzorcev pa so presegli celo 90 točk.  

Mogoče vam bo všeč