Nekategorizirano

3. Kiparska kolonija na Rogli – sodelovanje narave in umetnosti

Letos, med 15. in 20. julijem na Rogli v idiličnem in idealnem okolju za ustvarjanje,  je že  tretjič  potekala  kiparska kolonija na Rogli. Od 15. do 20. julija je na Rogli ustvarjalo pet kiparjev, 4 slovenski in eden iz Avstrije. Iz enojnih in enovitih  neobdelanih hrastovih debel so nastajale  lesene skulpture, ki jih bodo dodali že obstoječim,  ki so nastale v prejšnjih  dveh kolonijah

V času  poteka same kolonije  su umetniki-kiparji dobili predlog za izdelavo, material in čas ki so ga imeli na razpolago. Ves čas so bili nastanjeni na Rogli kar jim je omogočalo  da se delu, umetnosti in umetninam  posvetijo v največji možni meri. Motivi, liki, ki so jih izdelali morajo izvirati iz  tukajšnjega prostora, habitata,  tega dela Pohorja.

Po končani koloniji izdelki, umetnine, ki nastanejo na Rogli, tukaj tudi ostanejo kjer so pravzaprav »doma«. Ostanejo v trajno last  in kot razstavni eksponati na prostem pravzaprav bogatijo in popestrijo vsak ure in dneve  gostom in turistom, ki pridejo na Roglo, obenem edukativno vplivajo na naraščajnike, ki pridejo sem  na izlete in počitek s svojimi starši ali vodenih ekskurzijah   ali preprosto, posebej v poletnem času, na sprostitev  in svež zrak.

Na vprašanje namenjeno vodji kolonije, gospodu Alojzu Grabrovcu, sicer rezbarju in kiparju, kaj misli o »vrhunskem« kiparskem izdelku v Blanci pri Sevnici kjer je »ustvarjalec« želel upodobiti Melanio Trump, ameriško prvo damo in njegovo, umetnikovo sokrajanko, je zamahnil z roko, ter češ, »da je ta daleč od umetnika, izdelek prav tako. Povedal je da drznost pride zelo prav v umetnosti, povezana pa z neznanjem in lažno samozavestjo naredi veliko škode, posebej pravim ustvarjalcem in umetnikom«.

 

Na letošnji Uniturjevi 3. kiparski koloniji so nastajale in nastale čudovite lesene umetnine. Ustvarili  so jih Albert Krajger likovni pedagog iz Pliberka v Avstriji, Simon Rutnik iz  Mute, Zvonko Hren iz Slovenj Gradca Rudolf Novak iz Mežice in vodja kolonije Alojz Grabrovec iz Rogatca.

Ob ugodnem vremenu in letnemu času primerno za ogled razstavljenih izdelkov,  je vsak trenutek primeren za prihod na Roglo in ogled  teh in še mnogo drugih zanimivih predmetov in pojav.

                                      

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč