Nekategorizirano

Ali nam je uspelo pristriči peruti korona »zmaju«? Janez Janša ob obisku SB Celje:«Rešujete življenja«.

Mineva mesec dni odkar je bila v Sloveniji razglašena epidemija novega koronavirusa in dober teden več od potrjenega prvega primera okužbe s COVID 19. Postavlja se vprašanje ali nam je uspelo pristriči peruti korona “zmaju?” Občutek je da ja, tudi na podlagi  dnevih podatkov o manjšem številu okužb. Vsekakor pa prezgodaj za kakršne koli zmagovite sklepe. Bog ne daj, lahko je kontraproduktivno.

V Sloveniji so do sedaj zabeležene  okužbe v prav  vseh  regijah. Med temi je Savinjska regija, ki premore 31 občin, po številu uradno potrjenih okužb druga najbolj prizadeta regija v Sloveniji, takoj za Osrednjeslovensko regijo. Je pa tudi deset občin, ki nimajo niti ene okužene osebe.

Ob izteku dneva 12. 4. 2020, podatki kažejo naslednje število okuženih po statističnih regijah: 373 iz osrednjeslovenske, 257 iz savinjske, 125 iz jugovzhodne Slovenije, 117 iz pomurske, 99 iz podravske, 74 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 26 iz zasavske, 20 iz goriške, 20 iz obalno-kraške, ter 11 iz posavske regije. Med 212 občinami vsaj eno potrjeno okužbo beležijo v 146 občinah. Glede na absolutno število prebivalcev pa je prav Savinjska regija najbolj ogrožena. Skoraj 60 odstotkov okuženih je iz Šmarske občine in to večina iz Šmarskega DSO.

Po UKC Ljubljana in UKC Maribor predsednik vlade Janez Janša obiskal SB Celje
<blockquote class=

Da je pomembno, kako so bolnišnice organizirane v času, ko je vseprisotna okužba z koronavirsom in kako ga krotiti  oziroma ga zajeziti, pa kaže tudi, kako pomembno  je posvetiti  se  pravočasnosti priprav na tisto, kar bo sledilo kasneje ob širjenju pandemijo, ki jo je povzročil koronavirus.

O tem se je premier Janez Janša v Splošni bolnišnici Celje  pogovarjal s predstavniki vodstva zavoda, in sicer z direktorico Margareto Guček Zakošek, strokovnim direktorjem Francem Vindišarjem, predstojnikom urgentnega centra Andrejem Strahovnikom in specialistko infektologije Tanjo Selič Kurinčič.

SB Celje izvaja celovito bolnišnično in ambulantno zdravstveno oskrbo na vseh ravneh zdravstvene dejavnosti. Skrbi za dvigovanje, povrnitev in izboljšanje zdravja prebivalcev matične regije, Republike Slovenije in širše. Predsednik vlade je ob obisku izpostavil, da v Splošni bolnišnici Celje dokazujejo, da lahko z dobro organizacijo, predanim ter strokovnim delom obvladajo izjemne izzive koronavirus epidemije in hkrati skrbijo za zahtevnejšo zdravstveno oskrbo celotne regije. Vlogo  ki jo ima bolnišnica, poleg njenega že zgoraj navedenega poslanstva,  je  pomembna in odločila pri premagovanja pandemije.

Kot je sam povedal, ga ob takšnem obisku kot je bil nedeljskega popoldneva, da je slišal najlepšo novico  teh prazničnih dni, in sicer da  se je v Dom upokojencev v Šmarjah iz celjske bolnišnice vrnilo 12 varovancev, ki se jih je zdravilo zaradi bolezni COVID-19, najstarejši med njimi pa ima celo več kot  90 let. Ob tem je treba poudariti pomembno vlogo osebja Doma upokojencev v Šmarjah, kot tudi vodstva in ekip Splošne bolnišnice Celje, ki so in delujejo v SB Celje in v samem Domu starejših občanov. »Rešujete življenja,« jim je pritrdil  ter dodal,  da se ves vložen trud  na koncu poplača.

Čas ki sledi, praznični in siceršnji, bo pravzaprav  »lakmus« za vsa dosedanja prizadevanja v smeri obvladovanja in na koncu dokončne zmage nad pandemijo. ki jo je povzročil COVID 19. Začeti  nekritično rahljati  tisto, na čem temelji dosedanji rezultat ali dosežek tega dobrega meseca, je izničenje truda vseh vidnih in nevidnih  členov v tem boju, skoraj da vojni. In če že govorimo o boju ali skorajda vojni, iz te zmage, v katero smemo  in moramo verjeti, ostane nekaj kar nas spremeni, naredi drugačne, pozitivne, dovzetnejše  za marsikaj  kar smo morda  pozabili ali podzavestno postavili na stranski tir. Osnovne vrednote, na katerem temelji naš obstoj, to je zdravje, naše in naših bližnjih.  Pa tudi vse drugo, kar je potrebno za zdravje, da ga ohranjamo in izboljšujemo. S tem izboljšujemo sebe. Skozi to  pa vse okoli nas in vseh okoli nas.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč