Nekategorizirano

DAN 52 #COVID19: Koronavirus “udaril” v SVZ Hrastovec. Je čas za alarm?!

Tri dni nazaj smo bili v Socialno varstvenem zavodu Hrastovec, v katerem na 25 lokacijah 480 zaposlenih skrbi za 640 stanovalcev in v pogovoru z direktorico mag. Andrejo Raduha ugotavljali, da so v Zavodu sprejeli vse potrebne ukrepe za zmanjšanje širjenja respiratornih obolenj, koronavirusa in gripe. Ves proces obravnave domskih varovancev  je v skladu z navodili NIJZ in Ministrstva za zdravje, so nam zagotovili. Da je temu res tako, priča konec koncev tudi celovita preventivna procedura skoziu katero sva morala s snemalcem, preden sem opravil pogovor z direktorico Andrejo Raduha. 

Preberin še:https://vfokusu.com/post/540427/v-svz-hrastovec-s-pravocasnimi-in-strokovno-utemeljenimi-preventivnimi-ukrepi-uspesni-v-obrambi-pred-virusom-covid-19

V današnjem sporočilu za javnost so v SVZ Hrastovec zapisali, da so evidentirali prvo okužbo s koronavirusom. 

Gre za stanovalca, ki prihaja iz dislocirane bivalne enote (DBE) v Apačah (enota 1), kjer sicer prebiva 16 stanovalcev. Okuženega so že namestili v za to pripravljeno izolacijsko sobo in se počuti dobro. Ostalim stanovalcem so nemudoma namestili zaščitne maske, uvedli pa so še bolj poostrene ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveno osebje uporablja ustrezno zaščitno opremo, večkrat dnevno razkužujejo prostore v enoti, prav tako je prejelo vsa navodila za delo in tudi pripomočke.

V soboški enoti doma starejših Rakičan so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Okužbo so potrdili v bolnišnici pri stanovalki, ki so jo tja prepeljali zaradi drugih zdravstvenih težav. Po današnjih rezultatih so testi vseh zaposlenih in stanovalcev v nadstropju soboške enote, kjer je bivala okužena, negativni.

Brisi so bili odvzeti vsem zaposlenim, s katerimi je bil okuženi v stiku, vendar  današnje sporočilo pravi, da so vsi negativni. Vseeno so zaposleni v preventivni samoizolaciji, enoto Apače je prevzela nova zdravstvena ekipa. O nastali situacije so  takoj obvestili župana Občine Apače dr. Andreja Steyerja, ki jim je takoj ponudil pomoč v obliki dodatne zaščitne opreme in pomoč Civilne zaščite. Lokalna skupnost je tudi zagotovila prenočišča za zaposlene, ki se ne želijo po končanem delu vrniti domov.

Ob tem v sporočilu za javnost v SVZ Hrastovec dodajajo, da v samem Hrastovcu ni okuženih ne pri zaposlenih, ne pri stanovalcih. Zaposleni so sicer že ob začetku epidemije prejeli sva navodila kako ukrepati v času okužbe, zato so mirno sprejeli potrjen primer in se z vsemi močmi trudijo, da preprečijo oziroma zajezijo širitev virusa. Zaposlenim je na voljo psihosocialna pomoč, če bi jo v tem težkem in napornem času potrebovali. Zavedajo se izjemno težke situacije, v kateri zaposleni v največji meri izkazujejo predanost in strokovnost pri svojem delu.

SVZ so hvaležni tudi za popolno podporo pristojnega epidemiologa v Mariboru in pristojnega zdravnika Petra Bakarova iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, kot tudi pristojnih institucij. V stalnem stiku so z epidemiologom, ki je potrdil domski program za preprečevanje in obvladovanje okužbe, in kako postopati ob njenem pojavu. 

Popolna prepoved obiskov v vseh enotah SVZ Hrastovec velja že od 6. marca 2020, saj gre za populacijo ljudi, ki so zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogroženi v primeru okužbe s COVID-19. Omejitev gibanja so z začetkom epidemije 12. 3. 2020 omejili tako v zavodu Hrastovec, kot v vseh enotah zavoda.

Morda še res ni čas za alarm, vendar bi bilo glede na izkušnje domov starostnikov, ki so v zelo kratkem času postali žarišče epidemije s Covid-19, modro poklicati na pomoč strokovnjake iz soboške splošne bolnišnice ali pa UKC Maribor. 

Mogoče vam bo všeč