Nekategorizirano

Aleš Hojs: Po 3. juniju druga pomlad Slovenije

V dneh, ko proslavljamo obletnico ustanovitve Slovenske vojske,so mediji polni informacij o tem, kako je naša večnamenska bojna ladja Triglav, ki je na humanitarni misiji v Sredozemlju, s pokvarjenimi motorji obstala v pristanišču na Siciliji.Kalvarija Triglava je le vrh ledene gore kaotičnih razmer v SV?

Drži! Je zgolj odraz tega, kar so iz slovenske vojske v zadnjih desetih letih naredile leve vlade. Posebej škandalozno je dejstvo, ki smo ga izvedeli iz javno objavljenih informacij, da je ladja že na pot odplula brez ustrezno delujoče oborožitve. Si predstavljate, da je lahko kdo tako neodgovoren, da naše vojake na mednarodno misijo pošlje brez ustrezne oborožitve, če šlamastiko okoli okvare motorja zanemarimo. Tak odnos ministrice in nenazadnje tudi načelnika generalštaba kaže na njuno neodgovornost in v lahko rečemo celo na podcenjujoč odnos do pomembnosti sistema, ki ga vodita.

Vojska je v sleherni državi garant varnosti in seveda njen ponos.Slovenska vojska pa je v obdobju levičarskih vlad deležna mačehovskega odnosa, že itak pičel del BDP za vojsko se še zmanjšuje, vojaki so slabo oboroženi in opremljeni, z mizernimi plačami, posledica je tudi velik odliv kadra. 

Konec leta 2008, ob koncu prve Janševe vlade, je bila povprečna plača vojaka 90% povprečne slovenske plače. Danes je ta vrednost zgolj še 50%. Zato ni čudno, da vojaki iz sistema odhajajo. Ob že tako mizernih plačah, pa se skoraj 75% obrambnega proračuna porabi za plače! Enostavni izračun pove, da je slovenska vojska podhranjena za kakšnih 250 mio EUR na letni ravni. Po drugi strani pa se posledice levih vlad v slovenski vojski kažejo tudi v blatenju slovenske osamosvojitve- kako drugače si lahko lahko razlagamo sodelovanje slovenske vojske pri pripravah na prireditev , ki bo združevala rdečo zvezdo (simbol agresorja na našo državo) in uradni emblen slovenske vojske. Izgubljene vrednote slovenske osamosvojitve se kažejo v moralne razkroju naše vojske.

 Kaj se obeta slovenski vojski, če po volitvah 3. junija vajeti vlade prevzame SDS?

V enem stavku – temeljita prenova. Plače vojakov bomo vrnili na raven povprečne slovenske plače, tako kot je bilo to zastavljeno v letu 2008. Proračunska sredstva za obrambni resor bomo v naslednjem mandatu postopno dvigovali tako, da bo konec mandata ta znašal 1,8% BDP in  s tem prišli v kategorijo verodostojnih partnerjev v severno-atlantskem zavezništvu. Kot smo napovedali bomo na novo oblikovali nacionalno gardo, ki bo ključni element strateške vojaške rezerve in posredno prenovili sistem zaščite in reševanja. Na doktrinarni ravni pa bomo v vrste slovenskih vojakov vrnili zavedanje o slovenski osamosvojitvi in časa ko je slovenska vojska nastala, kot tudi zavezam izraženih na referendumih o naši vključitvi v EU in zvezo NATO.

Vse več je informacij o tem, kako se v BiH povečuje število migrantov, ki jim je cilj EU, seveda tudi Slovenija. Govori se o 50 do 60 tisoč migrantih na območju Velike Kladuše, nekateri bosanski viri govorijo celo o 170 tisoč migrantih. Da so razmere skorajda neobvladljive priča dejstvo, da je celo vlada Republike Srpske na mejo poslala svojo vojsko.BI morala tudi Slovenska vojska zavarovati naše meje?

Žal aktualna vlada skupaj z družbenopolitičnimi delavci (beri / režimskimi novinarji) zavaja slovensko javnost in s tem prikriva svojo popolno nesposobnost ob reševanju tega vprašanja. K sreči vas je še nekaj pokončnih posameznikov, nekaj novih medijev in družbena omrežja, ki razkrivajo to tempirano bombo. Kljub slabemu stanju slovenske vojske sem prepričan,da bodo domoljubi v njej, svoje naloge, tudi zaščito naših meja če bo to potrebno opravili zgledno – tako kot so to opravili leta 1991 ali pred leti ob vdoru prvega vala migrantov. Da je zadeva sila resna je opozoril tudi vrhovni poveljnik SLO vojske ob njenem prazniku, ko je dejal , da ni razloga da bi ljudi zavajali z iluzijami kako varna da je Slovenija.

Slovenska država bo kmalu praznovala 27 rojstni dan. Občutek imam, da se v javnosti več pozornosti namenja dogodkom in obletnicam iz časov NOB, kakor pa obdobja, ko smo Slovenci dobili svojo državo. To velja tako za medije, kakor tudi za šole, kjer se  slovenski osamosvojitvi praktično ne nameni niti ena šolska ura. Nadvse moteče pa je, da se na partizanskih proslavah pojavljajo prapori veteranskih združenj vojne za Slovenijo, s čimer omrežje globoke države skuša Slovencem vcepiti misel, da je bila NOB le zgodovinska etapa v slovenskem osamosvajanju. 

Globoka država je prevzela ključne sisteme te države in ker so glavni nosilci te klike, dediči revolucionarjev , ni naključje, da si za svoj simbol želijo ohraniti rdečo zvezdo. Je pa v njihovih nastopih, samo Jankovića si poglejte, toliko sprevrženosti, da počasi padajo maske. Govorijo o poštenju, enakosti in pravičnosti, ob tem pa kradejo kjerkoli je to mogoče, za sex usluge zaposlujejo dame in za pridobitev »imunitete« pred sodnimi organi postavljajo simbole revolucije. NI pa temu povsod tako, saj sem v času svojega dela v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve spoznal množico poštenih, pridnih in zavednih Slovencev. Pravi borci proti fašizmu in nacizmu so že zdavnaj mrtvi in ti, ki se danes predstavljajo kot  njihovi zaščitniki so to zgolj za to, da lahko s prevarami uživajo materialne koristi, ki jim jih nudi država.

Ste predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve VSO, kaj storiti, da vrednote, na katerih se je gradila slovenska država, vnovič pridejo do veljave?

Nekaj ste v prejšnjem vprašanju povedali že sami. Vzgoja doma in v šoli je ključna za zavedanje novih generacij o tem, kdaj smo izborili svojo državo. Bo pa to zavedanje toliko močnejše in pristnejše, ko bomo uredili ključne podsisteme države (sodstvo, zdravstvo, organe pregona ,….). Ljudje morajo videti in na lastni koži začutiti, da je pravo za vse enako, da je država zagotavlja pravičnost  vsem in da ni prvo in drugo-razrednih državljanov. Same po sebi vrednote nikoli ne bodo zagotovilo da bodo ljudje v njih verjeli. Ko jih udejanjimo v vsakdanje življenje ljudje v njih verjamemo.

Slovenija danes in Slovenija po 3. juniju?

Prepričan sem, da bomo po 3. juniju začeli z drugo pomladjo naše države. Ljudje mi na terenu govorijo, da tako res ne gre več dalje in da je čas za spremembo. Naštevanje vsega, kar je danes narobe in kar je potrebno spremeniti bi zavzelo preveč prostora zato naj rečem le eno: Slovenija še enega mandata vlade, kot ga je preživljala v zadnjih štirih letih,  ne bo prenesla, zato  so spremembe nujne.   

Za podporo volivcev se boste 3. junija potegovali v kranjski volilni enoti. S čim bo skušal Aleš Hojs pridobiti zaupanje in glas volivcev?

V svoji dosedanji poklicni in družbeni aktivnosti sem vedno prisegal na to, da je v življenju pomembno,da stvari počnemo s srcem in razumom in da vse kar moramo storiti danes mi, ne bo za nas opravil nihče  drug – tudi v obljubljeni prihodnosti ne!

Verjamem, da ljudje prepoznajo moja stališča in politične nazore in da si bodo s svojim glasom zame zagotovili,  da bodo moje obljube – moje zaveze, tudi uresničene.

Glede na to, da se v stranki SDS na čelu strokovnega odbora za obrambo, boste v primeru, da bo vaša stranka oblikovala vlado, prevzeli obrambni resor. Že danes je jasno, da vas čaka ogromno dela.

Odkrito povedano o tem ne razmišljam. Glavni fokus mojih prizadevanj v tej kampaniji je nagovoriti čim večje število volivcev in jim utrditi zaupanje, da z glasom za našo stranko, spreminjajo Slovenijo. Apatičnost mnogih, ki ne verjamejo,da s svojim glasom lahko spremenijo marsikaj, je velika ovira , da se Slovenija ne premika v pravo smer.  Slovenska demokratska stranka ima izvrsten kader in odličen potencial za prevzem kateregakoli resorja , je pa prav,da se o tem začnemo pogovarjati po volitvah

Hvala za pogovor.

Tudi vam najlepša hvala za vabilo in pogovor. Naj ob koncu  še enkrat povabim vse, da gredo 3. junija na volišča. Glas za Slovensko demokratsko stranko- SDS je glas ZATE.

 

Mogoče vam bo všeč