Nekategorizirano

CESARSKA SOLATA – NAJBOLJ POPULARNA SOLATA NA SVETU

Pisati prispevek o solati? Neumno! Brez veze! Vendar za to solato stoji zanimiva zgodba.

Solate so znane že od pradavnine in »zelenjava zmešana z nečim« res ni zelo visoka kulinarična ali kuharska posebnost. A v cesarski solati je nekaj več!

Cesarska solata nima nobene povezave, ne z rimskim imperatorjem Cezarjem in ne z avstro-ogrskim cesarjem Francem Jožefom. Ime dolguje Caesarju Cardiniju, ki je bil rojen v Italiji v mestecu Lago Magiore. Preden je odšel čez »veliko lužo«, je delal kot kuhar v raznih evropskih restavracijah. Tu je nabiral izkušnje in se naučil kombinirati različne sestavine.

Njegova družina je bila številna in se je težko preživljala. Brat Alesandro je bil najstarejši v družini in se je odločil, da poskusi srečo v »novem svetu«. Najprej je prišel v Mehiko in tam odprl svojo prvo restavracijo. Nato se je preselil v Ameriko, kjer je odprl naslednji lokal. Povabil je brata, da se mu pridruži.

Zgodba o solati se prične točno 4. julija 1924, na rojstni dan Caesarjeve hčerke Rose. Na začetku meseca sta brata naročila vse potrebne sestavine, da pripravita hčeri in nečakinji nepozaben rojstni dan, saj je to leto postala polnoletna. Število gostov je bilo veliko, saj so zasedli vseh 16 gostilniških miz. (Malo matematike: 16 miz x 4 gostje = 64 gostov.) Vseeno sta se brata zakalkulirala in naročila premalo. Slavje se je prevesilo pozno v večer, gostje pa so želeli pojesti še nekaj lahkega. Caesar je stopil v skladišče in iz njega privlekel, kar je ostalo in iz tega naredil nekaj, kar je kasneje postala najbolj popularna solata na svetu.

Gostje so bili nad novo »verzijo« solate navdušeni. Še posebej, ker je iz vsega naredil dogodek, saj jo je pripravil kar pred gosti. Nastal je solatni »performans« in nova jed. Gostje so navdušeni prenesli sporočilo tudi drugim, ki ta večer niso bili povabljenci. Mnoge slavne osebe so pohitele v njegovo restavracijo, da vidijo »to čudo«. Ob tem pa so seveda poskusili še druge jedi. Postal je slaven, da je smel odpreti novo restavracijo v hotelu, ki se je pravkar gradil v njegovi soseščini. Danes ga poznamo pod imenom »Hotel Cezar« v mestu Paradise v Nevadi.

Hčerka, ki je doživela tako zanimiv rojstni dan, je leta 1970 dejala, da originalni recept vsebuje cele solatne liste, italijansko deviško olivno olje in mehko kuhana jajca. Danes obstajajo mnoge verzije te solate. Na osnovo danes dodajajo piščančje meso, slanino, inčune, razne druge vrste zelenjave, prelive in dresinge.

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč