Nekategorizirano

Adventni čas in naša varnost

Adventni čas je, ne samo za kristjane, ampak za veliko večino Evropejcev  nekaj posebnega. Izteka se staro leto in prihaja Božič. Božič ima simbolni pomen in pomeni novo upanje, upanje na lepšo prihodnost, hkrati pa je to družinski praznik. Božič že dolgo nima samo verskega pomena, ampak je ponotranjen v zahodni kulturi, kot praznik miru in upanja.

Ravno zaradi opisane simbolike je Božič postal cilj islamskih teroristov, teroristov, katerih cilj je uničevanje vsega, kar je Zahodno in predvsem zastraševanja ljudi, ki ne sprejemajo enake vere in enakih verskih norm kot oni sami. Največja teroristična organizacija na svetu, Islamska država je tudi letos napovedala krvave napade na praznovanja v Adventu in na praznovanje Božiča kot takega. Cilj teh napadov so predvsem t.i. božični sejmi, ki so organizirani v številnih evropskih mestih. Na sejmih ljudje nakupujejo darila, se veselijo in se zabavajo. Nekateri sejmi so dobro obiskani, na njih se zadržuje veliko ljudi, kar je pritegnilo pozornost teroristov. V zadnjem letu smo v Evropi priča predvsem terorističnima napadom, ki jih izvajajo džihadistični teroristi s preprostimi sredstvi, pa vendar z dokaj visoko učinkovitostjo. Večina napadalcev je sicer znanih varnostnim organom, ampak zaradi ogromnega števila potencialnih teroristov, varnostni sistem enostavno ne more več nadzorovati vseh, ki bi lahko izvedli teroristični napad.

V mesecu novembru je teroristična organizacija Islamska država direktno pozvala svoje somišljenike, naj napadejo božične sejme in praznovanje Božiča. Posebej so se osredotočili na Vatikan in pozvali somišljenike, naj napadejo Trg svetega Petra in vernike, ki se bodo ob Božiču zbrali na trgu. V ta namen so izdali tudi propagandni letak. Skupina džihadistov Islamske države imenovana Armada mudžahedinov, ki ima 1800 sledilcev, je izdala propagandni letak, na katerem poziva k napadom na božični Regent Street v Londonu, podobni pozivi so bili izdani tudi za praznovanja v New Yorku in Parizu. Na splošno lahko trdimo, da je Islamska država vložila vse napore, da bi napadla (pred)Božična praznovanja in na ta način ustrahovala Zahod, ter uničila tradicionalno najlepši čas leta.

Kdo bi lahko izvedel napad?

Islamska država hitro propada, zato si želi odmevnih terorističnih akcij na Zahodu. Ozemlja pod njenim nadzorom v Siriji in Iraku se krčijo, večina tujih borcev je bila ubita, zajeta ali pa se vrača v svoje matične države. V Veliko Britanijo se je tako že vrnilo okoli 400 džihadistov, Nemčijo okoli 300, podobno v Francijo. Na Balkan se je vrnilo okoli 300 džihadistov, ocene pa so, da se jih lahko vrne še okoli 300. Večje število džihadistov se je umaknilo v Turčijo, s tiho privolitvijo Kurdov in ZDA, o čimer je poročala britanska BBC. Turške obveščevalne službe so v zadnjih dveh mesecih opozarjale EU, da se vračanje džihadistov nadaljuje. Ilegalne poti iz Turčije v Evropo so dobro organizirane in ob primernem plačilu, prihod nazaj v EU ni prevelik problem.

Džihadisti, ki so se vrnili v evropske države iz sirskih bojišč, predstavljajo prvo skupino potencialnih izvajalcev terorističnih napadov. Niso pa edini. V EU, po trditvah nizozemskega protiterorističnega koordinatorja, deluje tudi od 60 do 80 pripadnikov IS, ki so prišli v EU že prej, z namenom izvajanja terorističnih aktivnosti. Najbolj problematični pa so tako imenovani volkovi samotarji. To so tisti džihadisti, ki so se radikalizirali v zaprtih skupinah ali celo sami in niso poznani varnostnemu sistemu. V Veliki Britaniji tako varnostni sistem ocenjuje, da 3000 posameznikov teroristični napad izvede lahko kadarkoli, še 20.000 posameznikov pa sumijo, da bi lahko izvedli teroristični napad. Številka potencialnih teroristov je tako velika, da je za varnostni sistem zelo težko obvladljiva.

Teroristični napadi na božična praznovanja so realnost

V letu 2016 je teroristični napad na berlinski božični sejem izvedel Tunizijec Anis Amri. V napadu je ubil 12 ljudi. Omenjeni napad je bil opozorilo varnostnim organom, da so se letos bolje pripravili. Koliko napadov so varnostni organi v EU letos meseca novembra in decembra že preprečili ni znano, saj so aktivnosti v teku. Opozoril bi le na dva preprečena napada in sicer v Nemčiji, kjer so aretirali šest sirskih migrantov, domnevnih pripadnikov IS, ki so želeli napasti božični sejem v Essnu in v Avstriji, kjer je bosanski državljan pripravljal teroristični napad na božični sejem v Gradcu. Zadnji primer kaže, da se napadi lahko zgodijo tudi v naši soseščini. Številni Slovenci, na primer,  obiskujejo božični sejem v Gradcu, kjer bi, po trditvah avstrijskih varnostnih organov, lahko prišlo do terorističnega napada. Nevarnost je tako realna, tudi za nas, kar pa ne pomeni, da bi morali spremeniti svoje navade in prenehati obiskovati božične sejme v sosednjih državah, je pa dobro, da smo pozorni na navodila varnostnih organov.

Vpliv terorističnih napadov na praznovanje božiča

Slovenija je še vedno relativno varna država. Varnostni sistem trdi, da resne ogroženosti ni in zato je pri nas predbožično vzdušje takšno kot je bilo vsa leta do sedaj, kar je edino pravilno.  Podobno je tudi na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem… Za velik del Evrope pa lahko trdimo, da so teroristi del svojih ciljev že dosegli. Božični sejmi po Evropi so se spremenili. Lokacije sejmov so zavarovane z betonskimi oviramo, policistov in ponekod vojakov je veliko, prav tako varnostnikov in policistov v civilu. Obveščevalne službe delajo intenzivno in skušajo odkriti potencialne teroristične napade. Obiskovalci sejmov se varnostnih razmer zavedajo in želeli ali ne, te razmere puščajo grenak priokus. Še bolj pa je grenak priokus v mestu Lyon v Franciji. Ker bi samo stroški varovanja božičnega sejma znašali okoli 20.000 EUR so mestne oblasti sejem odpovedale. In ravno to je cilj teroristov.

Mogoče vam bo všeč