Nekategorizirano

40 dni brez alkohola, ali si upaš?

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že trinajsto leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Akciji se pridružujejo tudi Zavod Varna pot, Zavod Vse bo v redu, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja, NIJZ – Projekt SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola), Društvo Abstinet in Zveza klubov zdravljenih alkoholikov. V letošnjem letu se akciji kot gosta pridružujeta tudi Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza Tabornikov Slovenije.

S svojo odpovedjo alkoholu sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cestah in zaradi zdravstvenih težav. Hkrati pa je preventivna akcija tudi povabilo za oseben preizkus našega odnosa do alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, povabljene pa tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.

K akciji smo povabili vse župnije, skupine, lokalne skupnosti, zdravstvene domove, Centre za socialno delo, osnovne šole, srednje šole. Nagovorili smo jih s posebno zgibanko, solzico, s plakati. Pripravili smo tudi TV, časopisne, radijske oglase, ki vabijo posameznike k pridružitvi k akciji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola ali pa da preizkusijo sebe, če so zmožni zdržati 40 dni brez alkohola in se zabavati tudi brez alkohola.

Letos smo se vsebinsko osredotočili na mlade, zato tudi geslo »Mlad vesel in pogumen«. K akciji se kot gostje pridružujejo tudi Slovenski katoliške skavtinje in skavti ter Zveza tabornikov Slovenije, ki bodo z vsebinami nagovorili otroke in mlade v svojih organizacijah, pripravili bodo tudi fotonatečaj na temo pogumen in vesel brez alkohola. Letošnji ambasador akcije bo motokrosist Tim Gajser, ki s svojim odnosom do življenja in alkohola spodbuja mlade k veselemu, aktivnemu, pogumnemu življenju brez alkohola in drugih drog.

Tako kot vsako leto zdravljene alkoholike, svojce in udeležence akcije vabimo na srečanja v romarska središča: 

  • v soboto, 17. 2. 2018 na Brezje, (ob 10h sveta maša, ob 11h bomo gostili dr. Andreja Perka in ddr. Vereno Vidrih Perko, ki bosta spregovorila na tematiko prekomernega uživanja alkohola),
  • v nedeljo, 11. 3. 2018 na Sveto Goro. Ob 14.30 zbiranje na prvi postaji križevega pota in nadaljevanje s sveto mašo ob 16.00.

Na Karitasu smo pripravili tudi nagradni literarni natečaj »Mlad, vesel in pogumen – brez alkohola« za učence zadnje triade osnovnih šol in srednjih šol. Želimo jih spodbuditi, da bi razmišljali in udejanjali preživljanje prostega časa na odgovoren način brez alkohola in drugih drog ter obenem veselo, zabavno in pogumno. Natečaj bo potekal do 16. aprila 2018. Avtorji najboljših izdelkov bodo prejeli privlačne nagrade, ki jih je omogočil Adrenalinski park Krvavec in Agencija za varnost v prometu. Podrobnosti bodo objavljene na www.karitas.si/natecaj.

Vsak dan šteje, vsak dan ne alkoholu nas vodi k bolj zmernemu odnosu družbe do alkohola in s tem k manjšanju tragičnih posledic.

mag. Cveto Uršič       
generalni tajnik Slovenske karitas

Mogoče vam bo všeč