Nekategorizirano

2 METRA NISTA DOVOLJ!

Mednarodna skupina, sestavljena iz 239 znanstvenikov, je Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in druge pozvala, naj priznajo, da se koronavirus lahko širi v zraku tudi čez dva metra in da ustrezno spremenijo smernice za preprečevanje.

Avtorji so v pismu, objavljenem ta teden v znanstveni reviji Oxford University, zapisali, da so raziskave pokazale “brez vsakršnega dvoma”, da virusi lahko potujejo po zraku za več deset metrov in da so analize dokazale, da enako velja za virus korone, poroča Beta, ki se sklicuje na AFP.

-Umivanje rok in socialna distanca sta primerna, a po našem mnenju nezadostna za zaščito pred dihalnimi mikroorganizmi, ki prenašajo virus in jih okuženi sproščajo v zrak- so zapisali avtorji.

Avtorji so priporočili boljše prezračevanje notranjih prostorov, vgradnjo naprednih zračnih filtrov in ultravijoličnih svetilk ter preprečevanje zbiranja velikega števila ljudi v stavbah ali javnem prevozu.

Ko okuženi človek kašlja ali kiha, odvrže kapljice različnih velikosti. Kapljice, večje od tistih z velikostjo od pet do deset mikrometrov, hitro padejo na tla na razdalji meter ali dva, manjše pa ostanejo v zraku veliko dlje in tako potujejo dalje ter potencialno okužijo tiste na »varni« razdalji.

Mogoče vam bo všeč