Nekategorizirano

14. november – svetovni dan sladkornih bolnikov

Svetovni dan bolnikov, ki trpijo za sladkorno boleznijo, je vsako leto 14. novembra. Letošnji slogan poudarja pomembnost dejanj v sedanjosti za prihodnost brez bolezni. Ključno je prepoznati bolezen in tako poskrbeti za leta, ki sledijo.

Prav tako se je pomembno zavedati, da je sladkorni bolnik tak kot zdrav človek, zato ga ni treba obravnavati drugače in ga s tem stigmatizirati.

Poročila mednarodne organizacije za sladkorno bolezen vzbujajo skrb. Če bi se sladkorni bolniki združili, bi predstavljali tretjo največjo državo na svetu, takoj za Kitajsko in Indijo, večjo od ZDA in Brazilije. Še bolj nas lahko skrbi, da vsak drugi sladkorni bolnik sploh ne ve za svojo bolezen. V Sloveniji ima sladkorno bolezen kar 6 % prebivalstva.

Ali ste vedeli?

Na svetu ima sladkorno bolezen 371 milijonov ljudi.

Število sladkornih bolnikov se povečuje v vseh državah sveta.

Polovica vseh, ki umrejo zaradi sladkorne bolezni, je mlajša od 60 let.

Danes na svetu pridelamo 2000 % več sladkorja kot pred 100 leti.
Kako preprečiti sladkorno bolezen?

Enako kot vse bolezni sodobne družbe lahko tudi sladkorno bolezen preprečite ali vsaj odložite njen nastanek z zdravim načinom življenja – z rednim gibanjem (najbolje pol ure vsak dan), zdravo in uravnoteženo prehrano (3 do 5 manjših obrokov, zajtrk je nujen) in vzdrževanjem normalne telesne teže. Zelo pomembno je tudi, da kadilci nehate kaditi in da čim bolj omejite pitje alkoholnih pijač.

Najpogostejša sladkorna bolezen je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. V Sloveniji je lahko takih bolnikov od 40.000 do 80.000. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko z novembrom 2019 pričenjamo s projektom Odkrijmo sladkorno. S to raziskavo bomo ugotovili razširjenost še neodkrite sladkorne bolezni tipa 2 v posameznih skupinah prebivalstva in na tej podlagi pripravili predloge ukrepov za zgodnje odkrivanje sladkorne bolezni.

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni – diabetesa, redna in ustrezna skrb za noge oseb z diabetesom pa je izrednega pomena za preprečevanje zapletov, ki vodijo v amputacije nog pri ljudeh s periferno nevroishemičnimi okvarami, kot so sladkorni bolniki!

Pomembno je tako redno (samo)pregledovanje in domača nega, kot redna kakovostna profesionalna oskrba in nega pri strokovnjakih – usposobljenih pedikerjih. Vendar pa je možno pridobiti znanja iz pedikure na različne načine in na različnih nivojih – od kratkih tečajev do visokošolskega študija, področje pa je precej neregulirano. Zato je zelo pomembno za vse, ki imajo resnejše težave s stopali, še zlasti pa za osebe z diabetesom, da se prepustijo res le dovolj usposobljenim pedikerjem glede na njihovo problematiko in sami preverijo njihovo izobrazbo. Za ureditev področja in večjo preglednost nad kakovostjo ponudnikov pedikerskih storitev si prizadevajo na VIST – Visoki šoli za storitve v okviru Delovne skupine za pedikuro.

Pedikura je po definiciji nega zdravih, lažje poškodovanih in utrujenih nog. A pedikura premore mnogo več kot samo nego! Je lajšanje bolečin pri hoji, sanacija nebolezenskih sprememb stopal, podporna pri zdravljenju bolezenskih sprememb stopal ipd., in najpomembnejše, je preventiva pred zapleti, še zlasti pri ljudeh s periferno nevrosihemičnimi okvarami, kot so sladkorni bolniki!

Vir: nijz.si

Mogoče vam bo všeč