Nekategorizirano

Dr. Milan Zver gost spletne okrogle mize o prihodnosti Evrope

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil v petek, 13. novembra 2020, gost spletne okrogle mize o prihodnosti Evrope. Vsebinsko izhodišče dogodka, kjer je bilo predstavljeno aktualno dojemanje družbeno-političnega stanja Evrope med Korošci, je literarni natečaj za koroške avtorje, ki je potekal od februarja do septembra 2020. 

Na dogodku so razglasili najbolje ocenjena dela natečaja, ki so prejeli tudi finančne nagrade, in prisluhnili zmagovalnemu prispevku.

Dr. Milan Zver je že pred časom dejal, da koronavirusna kriza prinaša tudi nove izkušnje na področju dela in izobraževanja, ki jih bomo lahko v prihodnosti s pridom uporabili. Evropska komisija je trdno odločena, da je pred Evropo »digitalno desetletje«, kjer se bomo osredotočili na digitalno suverenost, na podatke, tehnologijo in infrastrukturo. Moderatorka dogodka je izpostavila, da vse dobromisleče spremembe vedno privabijo tudi slabe posledice, v tem primeru npr. različne oblike odvisnosti od tehnologije, algoritmi hitreje širijo dezinformacije kot resnične novice, ljudje podlegajo teorijam zarote in nezaupanje v oblasti se veča, dr. Zveru pa ob tem postavila vprašanje, kako bo Evropa v teh okoliščinah ostala svetilnik demokracije in zagovornica njenih vrednot, človeških pravic in svoboščin?

“Dnevno se soočam z vprašanji, ki so bila omenjena v izhodišču za pogovor. Koronavirusni čas, je poseben čas, ko se vzorci obnašanja spreminjajo, vendar pa menim, da smo se sposobni prilagoditi tem posebnim razmeram,” je uvodno dejal dr. Zver, ki ugotavlja, da tudi na področju izobraževanja koronavirus prinaša določene izzive, na katere smo se v vsej Sloveniji, pa tudi večji del Evrope kar dobro odzvali. “Res je, da 15% učencev nima ustrezne IKT tehnologije in da imajo težave s tem tudi učitelji, a zdi se mi, da smo v zadnjih mesecih naredili kar majhen čudež glede na dano situacijo, ko učenci in dijaki niso mogli v šolo,” je poudaril evropski poslanec. Ob tem je še dejal, da če učitelji niso računalniško spretni, jih je treba priučiti in da je tudi rezultat, da ima 85% učencev vso potrebno opremo, zelo dober. “Država mora poskrbeti za enakopraven dostop in 15% učencev opremiti z določeno nujno potrebno opremo,” je dejal dr. Zver. 

“Nahajamo se v novih družbenih razmerah, ki se jim moramo privaditi. Digitalno se učimo, kupujemo, poslujemo, delujemo … Zadovoljen pa sem s tem, kako šolski sistem v tem digitalnem svetu zadnje mesece tudi funkcionira,” je dejal poslanec in dodal, da digitalno prinaša tudi dobro, upirati se digitalizaciji pa nima smisla. Ob tem je evropski poslanec dal zanimivo primerjavo, ko je povedal, da so v 18. in 19. stoletju ob uvajanju železnic, angleški kmetje navajali, da so se krave uprle piskanju vlakov in da zgolj zato dajejo manj mleka. “Toda prihoda železnice in industrijske revolucije se ni dalo ustaviti in sedaj smo pred novim pomembnim razvojnim obdobjem v družbi, ki se mu ne da upreti, lahko pa zmanjšamo negativne posledice,” je menil dr. Zver.  

“Sedaj, ko živimo v obdobju regulacije, ko se bojimo in borimo za življenja, je treba spremeniti tudi nekatere naše vedenjske navade, pa tudi vzorce razmišljanja, to pa predvsem zato, da ohranimo dostojanstvo človeka,” je dejal dr. Zver in nadaljeval, da ne bi bilo prav, da bi se mladi sedaj zbirali na zabavah in večjih druženjih. Pri tem je tudi dodal mnenje, da je mladim v večini jasno, da “obstajajo določene zgodovinske okoliščine, naravne nesreče, vojne, poplave, koronavirus, … ko je treba vzorce vedenja spremeniti in se prilagoditi situaciji.”

“Evropa ostaja svetilnik 21. stoletja,” je še dejal dr. Zver in izpostavil tudi pomen svobode, ki je v Evropi povezana s solidarnostjo.  “Evropa gradi tudi svojo unikatno obliko demokracije, in sicer  konsenzualno demokracijo, ki nam jo je prinesla lizbonska pogodba. Sam si prizadevam, da bo še naprej ostalo tako, da bodo tudi majhni narodi kot je slovenski, imeli pravico soodločati o prihodnosti svojega naroda in EU kot celote,” je še dejal evropski poslanec, ki je vsem sodelujočim na natečaju čestital, še posebej pa je čestital zmagovalki natečaja.

Mogoče vam bo všeč