Nekategorizirano

So tihotapljenje ilegalnih migrantov preko Slovenije prevzele balkanske mafijske združbe?!

To, kar se je dogajalo sredi iztekajočega tedna na zeleni in še vedno šengenski meji med Sloveijo in Hrvaško, počasi napeljuje k zaključku, da tihotapljenje ilegalnih migrantov preko Sloveije prevzemajo balkanske kriminalne združbe. Gre seveda za izredno donosen biznis, z večjim rizikom le za tiste, ki fizično sprovajajo ilegalne migrante preko hrvaško slovenske meje, organizatorji pa so na varnem v Bosni ali Srbiji.

V sredo se je kot v kakšnem policijskem filmu tipa Cobra 11 odvijal policijskimlov za tremi vozili, ki do prevažala ilegalne migrante. Šlo pa je za tri, med seboj povezane prevoze. Verjetno je bil organizator prevozov isti.

Samo v zadnjih 24 urah so policisti PU Maribor skupno obravnavali 46 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo. Postopek z njimi še traja.

Ob  4.42,  so  policisti  PP  Gorišnica  v  Mali  Varnici ustavljali osebni avtomobil  ZG registrskih oznak, ki je nedovoljeno vstopil v našo državo iz Republike  Hrvaške.  Voznik  je  službeno  vozilo  Policije  obvozil  in  s pospešeno  hitrostjo odpeljal proti Malemu Okiču. Še preden so ga policisti dohiteli  je vozilo ustavil, on in 6 migrantov pa so je razbežalo. Policisti PP  Gorišnica  so malo po 5. uri v bližnjem gozdu prijeli 3 potnike iz tega vozila,  2  državljana  Bangladeša in enega državljana Pakistana. Približno dve  uri po dogodku so policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in  konjenikov  prijeli še voznika, 27-letnega državljana BiH, malo pred 8. uro pa je komandir PP Podlehnik v Zgornjem Leskovcu prijel še preostale tri iz  opisanega  vozila, 2 državljana Bangladeša in enega državljana Pakistana.  V  postopku  so  policisti  ugotovili,  da  je voznik tri tujce prevažal na zadnji sedežih, tri pa v prtljažnem delu vozila

Le  5  minut  kasneje, ob 4.47, so policisti PP Podlehnik v Vidmu pri Ptuju ustavljali osebni avtomobil, ZG reg. območja. Voznik na znake policistov ni ustavil,  ampak  je  z  vožnjo nadaljeval do avtoceste A4, kjer se vključil nanjo,  za  smer  Maribor.  Avtocesto  je  zapustil  na  Hajdini  in vožnjo nadaljeval  proti  Slovenski Bistrici. Policisti so ga ves čas na predpisan način  ustavljali,  vendar  voznik  ni ustavil. Zaradi tega so policisti PP Slovenska  Bistrica pri Veleniku uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih  vozil  –  Stinger.  Voznik  je  zatem,  ko je prevozil Stinger, s prebodenimi levimi pnevmatikami zapeljal z vozišča in iz vozila pobegnil. V vozilu  je  pustil  8  poškodovanih ilegalcev,  6 državljanov Bangladeša in 2 državljana  Pakistana.  Voznika,  33-letnega  državljana  BiH  so policisti
Postaje  prometne  policije  Maribor  prijeli  kmalu po nesreči. Na kraj so poklicali  tudi  reševalce,  ki  so  dva  tujca  odpeljali na pregled v UKC Maribor,  ostalim  pa  površinske  rane oskrbeli na kraju nesreče. Poškodbe prepeljanih v UKC niso hude.

In  še  tri  minute  kasneje,  ob 4.50, so policisti PP Gorišnica v Dolanah ustavili  osebni  avtomobil,  ZG  reg.  območja,  ki  ga  je vozil 38-letnidržavljan  Srbije.  V  vozilu  je  prevažal  6  državljanov Bangladeša in 2 državljana  Pakistana,  ki  jih  je  z  vozilom  nedovoljeno  prepeljal  iz Republike Hrvaške.

Vsem  trem voznikom (dvema državljanoma BiH in enemu državljanu Srbije), ki so  sicer delovali v skupini in so do hrvaško-slovenske meje vozili drug za drugim,  je  bila takrat odvzeta prostost in so bili po zbranih obvestilih, zaradi   utemeljenega   suma   storitve   kaznivega  dejanja  prepovedanega prehajanja  meje  ali  ozemlja  države  po  308.  členu Kazenskega zakonika (KZ-1),  s  kazensko  ovadbo  privedeni  k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Ta je zoper vse tri, po zaslišanjih, odredil pripor.

Kazenska  ovadba  zoper  njih  je  bila podana na podlagi 6. odstavka, 308. člena Kazenskega, saj so z navedenim kaznivim dejanjem povzročili nevarnost za  življenje  in  zdravje tujcev. Za navedeno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let in denarna kazen.

Dvanajst odraslih migrantov so predali hrvaškim varnostnim organom, osem mladoletnih so nastanili v Centru za tujce in jih bodo hrvaškim varnostnim organom predali v formalnem postopku.

Mogoče vam bo všeč