Nekategorizirano

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ob svetovnem dnevu bele palice

Na belo palico je najprej pomislila Madame Guilly d’Herbemont v Parizu, ko je videla, kako so slepi ogroženi ob vedno večjem prometu. O tem je pisala 20. novembra 1930 in takrat je bil šef ariške policije navdušen nad zamislijo in tako so že februarja 1931 razdelili prvih 150 palic med slepe. Bela palica je imela vlogo opozarjanja na slepe, ne pa še podaljšane vloge podaljšane roke v spoznavanju ovir. To funkcijo je dodal beli palici ameriški okulist dr. Hoover in predstavil daljše palice leta 1959.

V Francijo so prišle take palice leta 1967. Sam sem jih posredoval v Slovenijo leta 1973 in najprej naučil novo metodo prijatelja Benota Zagrnika, mene pa sta naučila dva slepa prijatelja v Parizu Christian Couder in Bernard Guibaod. Kot zanimivost naj povem, da sem na željo takratne predsednice ZDSSS Mimi Breznik pritihotapil v Slovenijo kar 75 palic, ki sem jih v strahu skrival pod sedežem vlaka in se bal carinikov, jugoslovanskih seveda, da odkrijejo te bele podaljšane poglede slepih.

Dandanes ima bela palica vlogo v zaznavanju ovir, v dajanju večje gotovosti pri hoji slepih in obenem signalizira ljudi, ki jim je bila odvzeta svoboda gledanja in obenem s posebnimi potrebami. Bela palica omogoča slepim, da ne gledajo samo z rokami od blizu, ampak malo dlje. Pozivam slovenske inženirje, da razmislijo o možnostih slovenske elektronske bele palice. Take že obstajajo, a so finančno zelo nedostopne in so često predmet profitov nekaterih organizacij. Najcenejša palica te vrste stane 50 dolarjev, najdražje pa od 1200 do 5000 eurov ali pa so slepim posredovane s pogojnimi staži in še drugim pogojevanjem. Pri omenjenih belih palicah gre za zaznavanje na osnovi ultra zvoka, infra žarkov ali pa laserskega žarka. Žal pa so te perfekcionirane bele palice večini slepih nedostopne, čeprav menim po več pogovorih z elektroinženirji in elektroniki, da je cena pretirana.

Prav bi bilo, da bi bili slepi in slabovidni osveščeni, da so tudi oni velikokrat tretirani ekonomsko in nesocijalno, kot bi si človek želel.

Lokavec, 12.10.2020
Dddr. Evgen Bavčar

Mogoče vam bo všeč