Nekategorizirano

Županja občine Turnišče gostila srečanje slovenskih županj

Županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je na mednarodni dan žena gostila slovenske županje. Udeležilo se jih je 11 od šestnajstih. S svojim delovanjem, s pristopi k oblikovanju, sprejemanju in uresničevanju različnih politik, pomembnih za občanke in občane, tlakujejo pot tudi za vse naslednje generacije žensk na vodilnih političnih mestih.

V Sloveniji šestnajst žensk vodi občine Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dravograd, Grad, Hrpelje-Kozina, Kostel, Kozje, Ljutomer, Majšperk, Semič, Solčava, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šmarješke Toplice, Trbovlje in Turnišče. Vsake tri mesece se županje srečajo v eni izmed občin, ki jo vodi ženska. Pri organizaciji jim pomaga Skupnost občin Slovenije z generalno sekretarko gospo Jasmino Vidmar. »Županje na srečanjih že od začetka tega mandata krepijo medsebojno podporo in gradijo politično mrežo solidarnosti. Skupnost občin Slovenije jim pri tem nudi podporo z vidika strokovnega usposabljanja, kadar se zanj pojavi potreba, pomaga organizacijsko, ne nazadnje pa deluje kot platforma, na kateri se takšna mreža županj lahko tudi dolgoročno ohranja in nadgrajuje«, je izpostavila.

Po sprejemu v prostorih občine Turnišče, po krajši predstavitvi občine in pogovoru o položaju žensk v politiki ter njihovi enakopravnosti, so se odpravile k največjemu pridelovalcu zelenjave v državi, tj. v podjetje Paradajz d.o.o., kjer jim je direktor podjetja gospod Martin Žigo predstavil gojenje paradižnika Lušt in največji rastlinjak v Sloveniji. V tovarni obutve Planika d.o.o. je udeleženke sprejel tehnični direktor gospod Stanislav Draškovič, ki jih je popeljal skozi proizvodnjo, kjer letno izdelajo skoraj pol milijona parov izredno kvalitetnih čevljev višjega cenovnega razreda po najsodobnejših postopkih in z najsodobnejšo tehnologijo. V čevljarskem muzeju, ki stoji nasproti tovarne pa so si ogledali, kako so nekoč čevlje izdelovali vaški mojstri v cehovskem združenju čevljarjev. Oglede so zaključili v cerkvi Marije Vnebovzete, kjer jim je pater Toni Brinjovc predstavil obe cerkvi in poslikave Janeza Aquile. Nova cerkev Marije Vnebovzete je pred tremi leti praznovala 100. obletnico izgradnje, starejša cerkev Cerkev Blažene Device pa je lansko leto praznovala 750. obletnico prve pisne omembe.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je ob tem dogodku povedala: »Občina Turnišče je občina zgodovine in napredka hkrati. Imamo več kot 1.000-letno zgodovino, ki jo poskušamo predstaviti širši javnosti. Vse kar delamo danes, so koraki v prihodnost, k modernemu razvoju na temeljih zgodovine. In ženske na položajih imamo pri tem pomembno vlogo.«

Mogoče vam bo všeč