Nekategorizirano

Župan MOM Arsenovič ne ve, kam bi s Plečnikovo kapelico

Dvonadstropno hišo na današnji Ljubljanski ulici so jezuiti prevzeli leta 1932, Plečnik pa jo je preuredil v rezidenco in v pritličju uredil kapelo Srca Jezusovega.

 

Letos so jezuiti prodali to stavbo podjetju Best in parking, ki želi tam postaviti poslovno-trgovski objekt z garažno hišo, zato so se v javnosti pojavile bojazni pred izgubo tega redkega Plečnikovega dela v Mariboru. “Jezuiti so sedaj premestili celotni interier in nas o tem samo obvestili. Stavba torej nima več kapele v pritličju,” je povedal vodja mariborske enote na zavodu za varstvo kulturne dediščine Srečko Štajnbaher.

Na mariborski občini sicer pravijo, da si bodo na vse mogoče načine prizadevali, da bi Plečnikova zapuščina ostala na ogled javnosti, a konkretne rešitve še nimajo.  Ena od možnosti je, da novi lastnik zemljišča ohrani kapelico na kraju nastanka in jo vključi v načrtovani novi objekt.  Druga možnost je, da se kapelica prenese v objekt, ki bi ga na novo zgradili v bližnjem Magdalenskem parku. “Deloval bi kot spomenik Plečnikovemu opusu in njegovemu vplivu na arhitekturno dogajanje v mestu, obenem pa bi lahko služil kot muzej in liturgični objekt,” pravijo na občini Maribor.

Spletno peticijo za ohranitev Plečnikove kapelice na mestu nastanka je doslej podpisalo okoli 650 ljudi. “Ne pristajamo na njegovo selitev in umikanje na obrobje mesta,” so soglasni podpisniki. Upajmo le da se bo Plečnikovo delo, ki je v Mariboru edino, tudi ohranilo.

 

 

 

Mogoče vam bo všeč