Nekategorizirano

Župan Arsenovič vse bolj ožema Mariborčane, na pragu nove podražitve?

Nove podražitve na vidiku! Če bodo mestni svetniki na ponedeljkovi seji potrdili predlog o zvišanju cen za uporabnike pomoči na domu, bo Maribor med najdražjimi mestnimi občinami.

Se obetajo nove, višje cene pomoči na domu?

Mariborski mestni svet bo na ponedeljkovi seji odločal tudi o višjih cenah pomoči na domu, ki jo starejšim Mariborčanom in invalidom nudijo socialne oskrbovalke Centra za pomoč na domu Maribor. Predlagano je 6,97-odstotno zvišanje cen. Nova ekonomska cena ure pomoči na domu za delavnik bi znašala 21,99 evra (nedeljska ura 26,93 evra, praznična pa 28,42 evra), kar pomeni, da bi uporabnik za uro pomoči na domu ob delavnikih plačal 5,68 evra (zdaj plača 5,31 evra), ob nedeljah 7,95 evra (zdaj 7,44 evra) in na praznične dni 8,52 evra (zdaj 7,97 evra). piše večer.

Predlog novih cen je Center za pomoč na domu Maribor svoji ustanoviteljici, torej mariborski občini, posredoval že februarja letos (razlog naj bi bil povišanje plač javnih uslužbencev in višji regres). Prvotni predlog je predvideval, da bi prispevek za uporabnika ostal nespremenjen, a je Center za pomoč na domu Maribor, prejel obvestilo o odločitvi mestne uprave, da dvig ekonomske cene v enakem deležu bremeni tako občino kot uporabnika. Po usklajevanjih z ustanoviteljico je Center za pomoč na domu Maribor odstotek dviga ekonomske cene v enakem deležu prerazporedil med občino in uporabnika.

Analiza Inštituta RS za socialno varstvo za leto 2017 kaže, da je bila povprečna cena ure za uporabnika na dan 31. 12. 2017 v Sloveniji 5,30 evra. V Mariboru je na ta dan znašala 4,74 evra, nato se je lani maja povišala na 5,31 evra in zdaj se predlaga dvig na 5,68 evra.n V Mariboru se bo tako po novem plačevalo dražje, kot v Ljubljani!

Zagotovo pa to niso zadnje podražitve ki se obetajo v Mestni občini Maribor.

SIFA . e-maribor.si

Mogoče vam bo všeč