Nekategorizirano

Župan Aleksander Jevšek žrtvuje varnost Sobočanov za bodoči Kučanov mavzolej

Nekoč glavnemu kriminalistu v državi dr. Aleksandru Jevšku je uspelo v 4. letih svojega županovanja središče Murske Sobote spremeniti v “NO-GO” cono, brez na novo s strani njega zaželenih ekonomskih užitkarjev. Čeprav te čaka že pripravljeno stanovanje na Lendavski 17 v Murski Soboti, novačenje ne poteka po planu. Milan Kučan, bivši šef komunistov, je tako vzel v pestovanje svoje dedne varovance in jim pokazal pot. Preko svoje hčerke Ane Kučan in njene osebne prijateljice Darje Matjašec, se je lotil prenove središča Murske Sobote. Neporabljenega EU denarja je na pretek, pa tudi zanamcem je treba pustiti trajno sled. Prostor, kjer bo čez čas postavljen njegov doprsni kip (ploščad Martina Lutra), se je spremenil v brezosebno betonsko ploskev. Kot osrednji element prostora pa je po 70 letih znova zasvetil Lenin. Ta je bil ves čas nesramno tiho skrit na vrhu spomenika. Simbolika večnosti bo več kot očitna “Milan Kučan, stoji na ploščad Martina Lutra v senci Leninovega spomenika,” bo nekoč zapisano v turističem vodniku Murske Sobote. Po odstranitvi emblema s Stalinom je namreč leta 1956 (uradno 1948) na spomeniku zasvetil Lenin. Bojda nekaj manj krvoločen komunist od Josipa Visarionoviča. In če po čem, se bomo prvi mandat dr. Aleksandra Jevška zapomnili po kulturni inkarnaciji leninizma, trockizma in po stari jugoslovanski arhitekturni smeri – brutalizmu.

Večino stavb in objektov v tem slogu so na zahodu podrli v prejšnjem stoletju. Nepokvarjene (nepsevdoznanosti) humanistične študije vedo povedati, da se lahko izkrivljenost socialnega prostora kaže v eksternalijah, ki jih ni mogoče takoj povezati. Trditi, da “razvoj” in “investicije” v prijazno Soboto, kot jih imenuje dr. Aleksander Jevšek, povečujejo kriminal, se bodo zdele na prvi pogled neumne in najmanj v domeni po novem definiranega “sovražnega govora”. Pa vendar se dogaja prav to. Več je besed “prijazno” in “dobiva dušo” iz ust Jevška, bolj brutalno odmevna se dogajajo kriminalna dejanja.

Popoln fiasko kriminalista, če je verjeti številkam in kruti statistiki. V Jevšku naklonjenem spletnem portalu  sobotainfo.com,  katerega lastnik domene je s strani Jevška tik pred volitvami dobil podpisane pogodbe na eno izmed svojih podjetji v višini 55.000 EUR na ustrezno podlago, so povečan kriminal pripisali “slabi” socialni strukturi občine Murska Sobota. Vzrok naj bi bila visoka brezposelnost itd… Pa vendar je ta v Murski Soboti prisotna že od nekdaj, pa kriminal nikoli bil v takem velikem vzponu, kot je pod vodstvom bivšega prvega kriminalista. V centru Murske Sobote se od poletja naprej vrstijo “senzacionalistične predstave” v najslabšem pomenu. Murska Sobota je v slovenskih osrednjih medijih vse bolj prepoznana po brutalnih dogodkih iz središča mesta. Kot da bi se vsa tragika Kučanovega trdega betona sublimirala v zli duh ljudi tega prostora.

Začelo se je poleti takoj po otvoritvi ploščadi Martina Lutra z pretepanjem nič hudega slutečih obiskovalcev ploščadi Martina Lutra in samega mestnega središča. Kar tako, brez povoda. Pred mesecem sta javni obračun pod Leninom napovedali dve med sabo sprti navijaški skupini. Policija je nato sredi belega dne komaj preprečila pretep. Vrhunec pa je mesto doživelo te dni, ko se je v središču mesta sredi belega dne zgodil obračun z noži med mladoletniki.

Jevškek ima vedno bolj kisel predvolilni nasmeh. In kako sta povezana Jevšek in kriminal? Študije, ki ne sodijo v kulturno marksistično FDV šaro pravijo, da se stopnja kriminalitete dviguje na prostoru, kjer se večajo socialne razlike. Torej kriminal se povečuje na prostoru, kjer rastejo socialne razlike. Pri tem ni pomembna revščina kot taka. Če raste neenakomerna porazdelitev bogastva zaradi nefair pridobljenih privilegijev, se z enako stopnjo dviguje tudi kriminal. Za povečano stopnja kriminalitete v Murski Soboti je odgovoren župan Aleksander Jevšek osebno! Ta žrtvuje mesto, v katerem se vsak dobro počuti za bodoči Kučanov mavzolej.

Uredništvo

Mogoče vam bo všeč