hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaŽivljenje

ZPS – ZPS testi hrane: kdor več ve, lahko prihrani do 1400 evrov na leto

Zveza potrošnikov je pripravila zanimivo analizo.

Analizirali smo rezultate petih prehranskih testov, ki smo jih izvedli v zadnjih dveh letih in ugotovili, da lahko ob informiranemu nakupu petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto.

V okviru kampanje ZPS svetuje, potrošnik privarčuje, za vas odklepamo povzetek rezultatov omenjenih testov in razkrivamo izdelke, ki so kakovostni in obenem na voljo po ugodni ceni. Cene izdelkov smo preverili na novo. Najdete jih v nadaljevanju.

V času, ko cene hrane iz meseca v mesec naraščajo, mnogi pogosteje posegajo po cenejših živilskih izdelkih. A nižja cena ne pomeni nujno slabše kakovosti. Pregled prehranskih testov preteklih petih let s poudarkom na razmerju med ceno in izkazano kakovostjo testiranih izdelkov, ki smo ga opravili aprila letos, je to potrdil.

Nobene potrebe torej ni, da v naši košarici pristanejo »ceneni« izdelki, pri katerih smo zaradi nižje cene pri kakovosti pripravljeni zamižati vsaj na eno oko.

favicon Preberite več: Testi hrane 2017-2022 – kakovost po dostopni ceni

 

Kampanja-ZPS-sept-cover
V preteklem obdobju so se že zgodile številne večje podražitve, inflacija je dvomestna. To pomeni manjšo kupno moč za potrošnike, zato so številni postali še bolj cenovno občutljivi. Na ZPS bomo v okviru kampanje ZPS svetuje, potrošnik privarčuje vsak mesec pripravili konkretne nasvete z določenega področja, vsak teden pa objavili še Sredin drobižek – kratek nasvet, kako prihraniti.

Kako smo izvedli našo analizo?

Podali smo se v živilske trgovine in popisali aktualne cene izdelkov, ki so na petih izbranih testih dosegli najmanj kakovostni razred dobro (najmanj 60 točk od 100). Nato smo se lotili računanja. Izračunali smo mesečne in letne prihranke štiričlanske družine (dva odrasla, dva najstnika).

Izračun pri nakupu upošteva rezultate naših testov in med izdelki vsaj dobre kakovosti izbere najcenejši izdelek namesto najdražjega.

Prehranski testi, ki vam pomagajo prihraniti in obenem izbrati kakovostno:

  • dolgozrnati riž ,
  • tunina v oljčnem olju,
  • maslo,
  • jajca proste reje,
  • navadni jogurt.

Poraba 4-članske družine (2 odrasla, 2 najstnika) je preračunana glede na okvirne potrebne količine osnovnih živil za odraslo osebo za 14-dnevno obdobje, povzete po priročniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Prehranski nasveti, namenjeni posameznikom in družinam v času nove virusne bolezni COVID-19 (2020). Ker najstniki pojedo enako, če ne celo več kot odrasla oseba, smo v izračunu upoštevali porabo za 4 odrasle osebe.

Kaj se je dogajalo s cenami?

Cene smo popisali pri istem trgovcu, kjer smo izdelke kupili za izvedbo testa. Na ta način smo pridobili tudi nekaj zanimivih podatkov o gibanju cen posameznih testiranih izdelkov: od časa izvedbe testa do aprila 2022 in do avgusta 2022.

 Objava podatkov iz spodnjih preglednic oziroma objava celotnih preglednic je dovoljena le s pisnim dovoljenjem: pišite na [email protected].

Dolgozrnati riž (objava testa: februar 2020)

Na testu dolgozrnatega riža se je v kategorijo dobro uvrstilo 5 izdelkov, med njimi je bil najcenejši riž trgovske znamke Mercator, za katerega boste odšteli 1,34 evra za kilogram.

Cena najdražjega izdelka je za približno 180 odstotkov višja, za kilogram riža Zlato polje boste odšteli kar 3,74 evra. Ta je sicer zmagovalec našega testa, a oba izdelka sta se uvrstila v isti kakovostni razred.

banner-ZPS-svetuje-tabela2-riz

Z informiranim nakupom riža 4-članska družina prihrani okrog 9 evrov na mesec oziroma 111 evrov na leto. Povprečna odrasla oseba naj bi na mesec porabila malo manj kot kilogram riža.

Tunina v oljčnem olju (objava testa: maj 2020)

Na testu tunine v oljčnem olju sta se kot najcenejša med izdelki dobre kakovosti izkazala izdelka trgovskih znamk Almare (Hofer) in Nixe (Lidl).

4-članska družina lahko na mesec prihrani 34 evrov oziroma 408 evrov na leto, če izbere enega od teh dveh izdelkov namesto najdražjega blagovne znamke Eva.

banner-ZPS-svetuje-tabela1-tunina

Podobno vsoto boste prihranili tudi z nakupom zmagovalca na testu tunine, izdelka trgovske znamke Tuš, in sicer dobrih 400 evrov na leto. Ob izračunu prihranka smo upoštevali, da vsaka oseba v gospodinjstvu poje majhno konzervo tunine (80 g) na teden.

Maslo (objava testa: februar 2021)

Na testu masla je kar 15 testiranih izdelkov doseglo več kot 60 točk in se uvrstilo v kakovostni razred dobro oziroma zelo dobro.

Med njimi je najdražji izdelek Pomurskih mlekarn, ki je na testu zasedel 2. mesto, najcenejši pa izdelek trgovske znamke S Budget (Spar), ki je na testu zasedel 12. mesto, a je dosegel le 9 točk manj od najdražjega. Z nakupom zadnjega bo 4-članska družina na leto prihranila okrog 44 evrov.

banner-ZPS-svetuje-tabela3-maslo

Podobno boste prihranili tudi z izbiro najcenejšega izdelka v kategoriji zelo dobro, ki je poleg visoke ocene na testu še ekološki (Natur aktiv, Hofer), in sicer malo manj 40 evrov na leto. Za izračun prihranka smo predvideli, da 4-članska družina poje dobri dve pakiranji masla na mesec (okrog 500 g).

Jajca proste reje (objava testa: marec 2021)

Za najcenejša jajca na testu boste odšteli skoraj še enkrat manj kot za najdražja primerljive kakovosti. Če upoštevamo, da povprečna oseba poje 3 jajca na teden, bo 4-članska družina z nakupom prihranila dobrih 15 evrov na mesec oziroma 185 evrov na leto.

banner-ZPS-svetuje-tabela4-jajca

Le nekaj centov manj na mesec boste prihranili, če boste namesto najcenejših jajc trgovske znamke Marque Repère (E. Leclerc) izbrali jajca, ki so se uvrstila na prvo mesto na testu in edina dosegla oceno zelo dobro – Naše nam paše (Lidl).

Navadni jogurt (objava testa: februar 2022)

Na testu navadnega jogurta je kar 20 izdelkov za kakovost prejelo 60 točk ali več, zato so se uvrstili v razred dobro, dva med njimi še razred višje (80 točk ali več, ocena zelo dobro).

banner-ZPS-svetuje-tabela5-jogurt

Eden od teh dveh je navadni jogurt Lidlove trgovske znamke Pilos, ki stane 1,39 €/kg in je poleg jogurtov S Budget (Spar) in Milfina (Hofer) najcenejši na testu. Razlika do najdražjega (Mlekarna Planika) je kar 3 €/kg.

Če vsak član gospodinjstva poje 6 jogurtov na teden, lahko 4-članska družina prihrani do 57 evrov na mesec, na leto pa kar do 681 evrov.

Seštevek prihrankov je višji od povprečne mesečne plače!

Če seštejemo vse navedene prihranke, lahko z informiranim nakupom le teh petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) 4-članska družina prihrani več kot 1400 evrov na leto. In to ne na račun kupovanja izdelkov slabše kakovosti.

Je trgovina z najcenejšim kakovostnim izdelkom s testa za vas preveč oddaljena oziroma v njej ne kupujete? Poiščite drug cenovno ugoden in obenem kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen. Vožnja od trgovine do trgovine le zaradi nakupa posameznega izdelka lahko namreč izniči prihranek pri nakupu.

Članstvo v ZPS se splača. Ker prihranite čas in denar

Postati član ali članica ZPS se zagotovo izplača. Med drugimi ugodnostmi dobite tudi neomejen dostop do vseh naših testov, kjer poleg končnih ocen izveste tudi delne ocene posameznih lastnosti izdelka.

Tako lahko izdelke izbirate tudi na podlagi tistih lastnosti, ki so vam najbolj pomembne. V primeru živil so to na primer: hranilna sestava, senzorična ocena, trajnost, prisotnost mikroorganizmov, onesnaževal, tujkov ipd. – odvisno od parametrov, ki smo jih na posameznem testu preverjali. Testom so dodani tudi nasveti za pripravo jedi, priporočene količine in zanimivosti o posameznih živilih.

Besedilo: Anja Bolha

 

vir: https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/zps-svetuje-potrosnik-privarcuje/11527-zps-testi-hrane-kdor-vec-ve-lahko-prihrani-do-1400-evrov-na-leto

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana