Aleja pogumnih v Kijevu(foto unian)
Dogodki in prireditveEvropaPolitikaSlovenijavojna območja

Ukrajina:«Na aleji poguma v Kijevu so se pojavila nova imena. Odkriti sta bili dve novi plošči. Ime Janeza Janše bo za vselej vpisano v zgodovino ukrajinskega naroda.«

V prisotnosti predsednika Ukrajine, Volodimirja Zelenskega, predsednika Republike Latvije Egilsa Levitsa ter  poljskega premierja Mateusza Morawieckega so na aleji poguma počastili državnike partnerskih držav, ki so podprli Ukrajino med obsežno rusko invazijo. So sporočali iz tiskovne službe  ukrajinskega predsedniškega urada.

Pravzaprav so na Aleji poguma odprli dve novi plošči, od katerih je ena posvečena latvijskemu predsedniku Egilu Levitsu, druga pa predsedniku poljske vlade Mateuszu Morawieckemu, nekdanjemu podpredsedniku poljske vlade Jaroslavu Kaczynskemu, predsednik češke vlade Petru Fiali in nekdanjemu predsedniku  slovenske vlade Janez Janši.

Tu, na aleji poguma, se pojavljajo imena voditeljev držav, katerih narodi so z nami od začetka do konca, do zmagovitega konca,« je dejal Zelenski. Pritrdil  je tudi to, da bo ukrajinska država vedno hvaležna tistim državam in narodom, ki so nas podpirali v najtežjih časih vojne.

 

Po navedbah iz predsedniškega urada,  je prvi človek države opozoril, da je predsednik Latvije od prvih dni popolne ruske invazije ostro obsodil dejanja Rusov in jih označil za genocid ukrajinskega ljudstva. Poudaril je, da mora Ukrajina prejeti potrebno pomoč za poraz agresorja. Levits je podprl pobudo za odvzem državljanstva prebivalcem Latvije, ki odobravajo obsežno invazijo Rusije na Ukrajino.

Aleja pogumnih v Kijevu (foto unian)

Kaczynski je ostro obsodil vojno v Ukrajini in se zavzel za zagotovitev vse potrebne pomoči naši državi.

Po ruskem napadu na Ukrajino sta Fiala in njegova vlada zavzela ostro stališče do agresorske države. Češki premier zagovarja stroge protiruske sankcije in podpira vstop Ukrajine v Evropsko unijo.

Slovenski premier Janez Janša je ob začetku obsežne ruske agresije izrazil odločno stališče v podporo naši državi. Slovenija že od prvih dni vojne nudi Ukrajini vojaško, finančno in humanitarno pomoč.

Aleja pogumnih v Kijevu(foto unian)

Janša, Fiala in Morawiecki so trije voditelji  držav, ki bodo za vselej zapisani v zgodovino ukrajinskega naroda.

Pred tem, 23 avgusta, sta se Zelensky in predsednik Republike Poljske Andrzej Duda udeležila odprtja Aleje poguma na Trgu ustave v Kijevu.

Poteze ki so jih takrat naredili ti državniki  bodo še dolgo omenjani kot zgodovinski, odločilni in pravilni in z dolgoročnim vplivom na vojno, ki bo končana z zmago tistega, ki se brani, brani sebe in svoj narod.

Prevedel in obdelal: Vane T. Costa

Vir in foto: unian&vtc

Mogoče vam bo všeč