hranaosveščanje potrošnikovSlovenijaZdravjeŽivljenje

ZPS – Primerjava različnih namazov za zajtrk

Zveza potrošnikov Slovenije je primerjala različne vrste sladkih in slanih namazov. Tudi znotraj kategorij so razlike, ki jih lahko preverite v naših testih in tržnih pregledih.

Si za zajtrk večkrat privoščite kos kruha z različnimi namazi? Energijska in hranilna vrednost obroka se lahko razlikujeta glede na namaz, ki ga izberete. Vam bolj paše sladko ali slano? V vsakem primeru s količino ne pretiravajte. Poleg kruha in namaza pa ne pozabite na dodatek sadja oziroma zelenjave.

Vzemimo za primer povprečno žensko, ki za zajtrk poje dva kosa kruha (60–80 gramov). Preverili smo, kakšna je idealna količina namaza, da ga ne bo preveč ali premalo.

Kaj smo ugotovili? Za dva kosa kruha je v večini primerov ravno pravšnja mera velika jedilna žlica namaza (z majhnim kupčkom), kar nanese okrog 30 gramov.

Izjemi sta maslo, kadar služi kot podlaga marmeladi ali medu, v tem primeru je dovolj čajna žlička oziroma približno 10 gramov na kos kruha (skupaj 20 gramov), in med, ki se, če ga uporabite celo žlico, kar cedi po kruhu, zato je ena žlička oziroma okrog 10 do 15 gramov medu že dovolj za dva kosa kruha.

favicon Preberite več: Kruh in pekovski izdelki za dopeko kruha doma – tržni pregled

Primeri posameznih kombinacij za zajtrk

Poglejmo, kaj z vidika energije in hranilne vrednosti pomenijo posamezne kombinacije ter na kaj moramo biti posebej pazljivi pri izbiri.

Kot primer smo navedli povprečne vrednosti izdelkov, ugotovljene na naših preteklih testih in tržnih pregledih, in si pomagali s podatki iz baze živil na spletni platformi OPKP (www.opkp.si).

Kremni namaz z lešniki in kakavom

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 1 žlica (30 gramov)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-cokoladni

Kremni namazi z lešniki in kakavom v povprečju vsebujejo približno 13 odstotkov lešnikov, 6–9 odstotkov kakava in 46–61 odstotkov sladkorja, posneto mleko v prahu, emulgatorje in arome.

favicon Preberite več: Test kremnih namazov z lešniki in kakavom

Na trgu so tudi namazi, pripravljeni le iz lešnikov, kakavovih zrn in sladkorja, ki so sicer nekoliko dražji, a so zaradi večjega deleža lešnikov in kakava vseeno boljša izbira. Kljub temu priporočamo, da si jih privoščite le občasno, saj jim na prehranskem semaforju tako za maščobo kot za sladkor zasveti rdeča luč.

Maslo + “marmelada” (džem, domača marmelada, sadni namaz …)

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 2 žlički masla (20 gramov) in 1 žlica “marmelade” (30 gramov)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-maslo marmelada

Pri izbiri “marmelad” bodite pozorni predvsem na delež sadja, ki se lahko giblje od 30 pa vse do 100 odstotkov. Deležu sadja primerne so tudi cene izdelkov, ki se gibljejo od nekaj manj kot 2 do 20 evrov za kilogram.

Največ boste prihranili z domačo marmelado, skuhano iz sezonskega sadja. Pri maslu je izbira težja, saj na prvi pogled (v sestavinah) med izdelki različnih znamk ni razlik, a na testu so se pokazale predvsem v senzorični oceni in čvrstosti.

favicon Preberite več: Tržni pregled mareličnih domačih marmelad, džemov in namazov

V nasprotju z “marmelado” cena pri maslu ne odraža nujno kakovosti izdelka, gibljejo pa se od 1,9 do 3,7 evra na 250-gramsko pakiranje.

Se sprašujete, zakaj je beseda “marmelada” v narekovajih? Po zakonodaji EU je poimenovanje marmelada rezervirano le za izdelek iz citrusov (na primer pomarančna marmela- da ali marmelada iz grenivke), katerega glavne sestavine so voda, različne vrste sladkorja in ena ali več oblik sadja (pulpa, kaša, sok, vodni ekstrakt in lupina).

Glede na slovensko zakonodajo lahko podobne izdelke, narejene iz drugih vrst sadja (marelice, slive, maline …), poimenujemo kot “domača marmelada” in “ekstra domača marmelada”.

Pogosto pa “marmelada” poimenujemo kar vse vrste podobnih izdelkov, kot so džemi, želeji in sadni namazi, med katerimi so razlike predvsem v količini in velikosti/obliki sadja.

V prispevku je vzeta povprečna energijska in hranilna vrednost za marelično domačo marmelado.

Maslo + med

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 2 žlički masla (20 gramov) in 1 polna žlička medu (15 g)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-maslo med

Glede na rezultate naših anket večina potrošnikov kupuje med neposredno pri čebelarjih, a tudi tisti na trgovskih policah so dobre kakovosti.

Na našem testu so bili najboljši prav vzorci slovenskega porekla, saj se z daljšim prevozom povečuje možnost za pregretje, prav tako gre pri tujem poreklu večinoma za med, ki je že dlje časa zapakiran in zato ni več tako “svež”.

Med vsebuje različne antioksidante, vitamine in minerale, zato je boljša alternativa navadnemu sladkorju.

Vseeno morate biti pri uporabi zmerni, saj vsebuje okrog 80 odstotkov oziroma 80 gramov na 100 gramov medu naravno prisotnih sladkorjev (fruktoze in glukoze), zato ima veliko energijsko vrednost.

favicon Preberite več: Test cvetličnega medu

Majhna žlička za dva kosa kruha bo ravno prav. Če kristalizira in ga ne morete namazati na kruh, ga lahko ponovno utekočinite s segrevanjem do največ 40 °C. Pri višjih temperaturah lahko uničite nekatere encime, vitamine in antioksidante, kar poslabša njegovo kakovost.

Humus

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 1 žlica (40 g)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-humus

Humus je lahko odlična popestritev zajtrka, sploh če ga pripravite sami iz čičerike, sezamove paste, oljčnega olja, limone, česna in soli. Poleg se bo odlično prilegel narezan svež paradižnik.

Med izdelki na trgovskih policah so velike razlike, predvsem v količini soli in maščobe. Delež beljakovin se giblje od 4 do 9 odstotkov in je odvisen od deleža čičerike v receptu. Pri seznamu sestavin bodite pozorni na aditive.

favicon Preberite več: Humus – pridih orienta v naših kuhinjah – tržni pregled

Humusi, ki se na policah prodajajo v steklenih lončkih, so praviloma popolnoma brez aditivov, medtem ko tisti iz hladilnika vsebujejo predvsem sredstva za uravnavanje kislosti in konzervanse.

V nasprotju z drugimi opisanimi namazi humus vsebuje večinoma nenasičene maščobne kisline, zato je s hranilnega vidika boljša izbira.

Sirni namaz

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 1 žlica (30 g)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-sirni namaz

Če upoštevate predvidene porcije (30 g), vsebnost maščobe in soli tako kot pri drugih namazih ni problematična. Če sirne namaze uživate v večjih količinah, pa bodite pozorni predvsem na vsebnost maščobe, ki se lahko giblje od 14 do 28 gramov na 100 gramov.

Izberite takšne, ki je vsebujejo čim manj. Tudi med sirnimi namazi so razlike. Nekateri so popolnoma brez dodatkov in aditivov (sestavljeni so le iz mleka, smetane in soli), drugim so dodani sredstva za zgoščevanje, stabilizatorji in kisline.

favicon Preberite več: Test sirnih namazov

Vsebnost beljakovin se podobno kot pri humusu giblje od 4 do 9 odstotkov.

Pašteta

Obrok predstavljata 2 kosa klasičnega belega toasta (60 gramov) in predvidena količina namaza v porciji.

Povprečna porcija namaza na 2 kosih kruha: 1 žlica (30 g)

kaj bo danes za zajtrk namazi tab-pasteta

Med vsemi pregledanimi namazi paštete vsebujejo največ beljakovin – do 11 gramov na 100 gramov izdelka, pa tudi največ maščobe – kar do 30 gramov na 100 gramov.

Izberite takšne s čim večjim deležem mesa (vsebujejo ga lahko do približno 50 odstotkov). Nikar se ne zanašajte le na količino beljakovin v hranilni tabeli, saj so paštetam lahko dodane tudi mlečne in sojine beljakovine.

Podobno velja za piščančje, kokošje in tunine paštete. Na trgovskih policah so tudi paštete brez dodanih aditivov, večina pa jih vsebuje vsaj barvilo ali arome. Raje kupite manjše (porcijsko) pakiranje, saj boste tako težje pretiravali s količino na kruhu.

favicon Preberite več: Potrošnikov zoom – Je pašteta res `dobra´ stran kruha?

Pomembno je, koliko namažemo

Z namazom lahko hitro pretiravate in s tem močno povečate energijski vnos, vnos soli, sladkorja in maščobe. Poglejmo si na primeru masla in marmelade, s katerima lahko mimogrede vnesete tudi do 10-krat več maščobe in sladkorja, kot bi bilo potrebno.

Na kos kruha (30-gramski toast) lahko namažete od 5 do 50 gramov marmelade, pa je to še vedno toast z marmelado (ali marmelada s toastom?).

Na vnos energije in maščobe lahko vplivate tudi z odmerjanjem masla. Preprost trik za uporabo manjše količine masla je, da je maslo primerno mazavo, saj ga boste lažje razmazali po celotni površini kruha. Za okusen obrok bo tako za podlago dovolj že okrog 10 gramov masla in po vrhu 15 gramov marmelade.

Za dodatno svežino in sočnost v obroku si privoščite še skodelico narezanega svežega sezonskega sadja.

Slikovni prikaz velikosti porcij – kliknite na sliko za povečavo –>

kaj bo danes za zajtrk namazi pregled kolicine-maslo marmelada

Kaj pa majoneza?

Majoneza ima zelo podobno energijsko vrednost kot maslo, prav tako vsebuje okrog 80 odstotkov maščobe. Pri nakupu bodite pozorni na čim krajši seznam sestavin, še najbolje pa je, da si jo pripravite kar sami.

Tako kot pri vsaki hrani tudi pri majonezi velja, da ne gre pretiravati pri količini, na kruh jo odmerjajte v enakih količinah kot maslo.

Ali res jemo le kruh in namaz?

Predvsem pri slanih namazih se včasih zdi zgolj kruh z namazom malo dolgočasen in marsikdo z veseljem doda še kakšen kos sira ali salame.

Rezina sira tehta približno 20 gramov, dodatek dveh rezin obroku doprinese okrog 10 gramov maščobe, 0,8 grama soli in 140 kilokalorij.

Dodatek dveh rezin kuhanega pršuta (približno 50 gramov) obroku doprinese okrog 3 grame maščobe, gram soli in 60 kilokalorij.

V sezoni sveže zelenjave z vrta je najboljši dodatek nekaj rezin kumare, paprike ali paradižnika, ki obrok obogatijo predvsem z različnimi vitamini in minerali ter prehransko vlaknino.

ZPS nasvet

kaj bo danes za zajtrk namazi logo→ Med izbranimi namazi so razlike, tako med različnimi kategorijami kot znotraj posamezne kategorije izdelkov. Za najboljšo izbiro znotraj kategorije sledite rezultatom naših testov in tržnih pregledov, kjer boste lahko prepoznali najboljšo kakovost za dobro ceno.

kaj bo danes za zajtrk namazi logo→ Pri izbiri vrste namaza pa sledite svojemu okusu, v skupini sladkih in slanih namreč ni večjih razlik. Boste pa s sladkimi namazi zaradi sladkorja in maščobe vnesli približno 400 kJ (100 kcal) več kot s slanimi, s katerimi boste predvsem zaužili več soli.

kaj bo danes za zajtrk namazi logo→ Na vnos energije, maščobe, sladkorja in soli lahko bolj kot z izbiro vplivate s količino, ki jo namažete na kruh.

kaj bo danes za zajtrk namazi logo→ Namesto belega kruha raje izberite polnozrnatega, s čimer povečate vnos prehranske vlaknine in mineralov.

kaj bo danes za zajtrk namazi logo→ Namesto šunke in sira si poleg namaza raje privoščite kos svežega sadja ali zelenjave.

Avtorica: Anja Bolha

 

vir: https://www.zps.si/hrana-in-pijaa-topmenu-327/nasveti-za-zdravo-prehranjevanje/11503-primerjava-razlicnih-namazov-za-zajtrk

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:hrana