osveščanje potrošnikovSlovenijatehnologijaTwitter novicevreme

ZPS- Znate pravilno in ekonomično uporabljati klimatsko napravo?

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila koristen članek o klimatskih napravah.

Na ZPS smo pripravili 9 nasvetov, kako se ohladiti s klimatsko napravo in pri tem porabiti čim manj električne energije. V pomoč vam je lahko tudi upravljanje klimatske naprave na daljavo.

V vročih poletnih dneh si marsikdo življenja brez klimatske naprave ne zna več predstavljati. Če dajete prednost udobju pred denarnico in imate ves dan vključeno klimatsko napravo, občutno povečate tudi svoj prispevek h globalnim podnebnim spremembam.

1. Največ 24 ali 25 °C

Temperatura v prostoru naj bo največ za 6 do 8 °C nižja kot na prostem. Če je torej zunaj 32 ali 33 °C, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 °C.

ste-vedeli-klima

V prvi vrsti zaradi zdravja, poleg tega pa vsaka stopinja nad 25 °C pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.

2. Dlje časa z manjšo močjo

Če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, jo vključite vsaj kakšno uro pred prihodom domov, pri čemer upoštevajte navodila iz točke 1. Manj energije porabi, če dlje časa deluje nastavljena na višjo temperaturo, kot če deluje krajši čas s polno močjo.

3. Zaprite okna in vrata

Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko se na prostem nekoliko ohladi.

4. Redno čiščenje in vzdrževanje

Za učinkovito delovanje klimatske naprave sta nujna redno vzdrževanje in čiščenje. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, skozi katere potuje zrak, zamašeni namreč povečajo rabo energije za 5 do 15 %, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.

5. Če o klimatski napravi šele razmišljate

Izberite ustrezno močno glede na velikost in druge značilnosti prostora, ki ga nameravate hladiti. Prešibka naprava bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več elektrike.

clear-x-kalkulator-banner

Notranja in zunanja enota morata biti nameščeni na ustrezno mesto in pravilno, da bo klimatska naprava učinkovito delovala. Tako bo prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru, posledično pa porabila manj energije. Razdalja med obema enotama naj bo čim krajša.

6. Notranjo enoto namestite v prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu oziroma vročini

Ko bo ta ohlajen, bo tudi v drugih prostorih prijetneje. Bližina virov toplote ni ustrezno mesto za namestitev notranje enote, saj ima ta vgrajen termostat, po katerem se ravna pri vzdrževanju nastavljene temperature.

Tudi namestitev nad vrati, ki se pogosto odpirajo, ni najboljša odločitev. Vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, bo začela pospešeno delovati.

7. Pretok zraka v bližini notranje enote mora biti neoviran

V nasprotnem primeru bo njen izkoristek slabši. Torej ne nad omaro, za zaveso ali v ozek hodnik.

8. Namestitev notranje enote na hodnik z namenom, da bi se »rešili« vročine v vseh sobah, v katere vstopamo s hodnika, ni rešitev.

Temu je tako zato, ker hodnik običajno ni neposredno izpostavljen vročim sončnim žarkom. Klimatska naprava bo tako razmeroma hitro ohladila hodnik na nastavljeno temperaturo in se izključila, v preostalih prostorih pa bo še vedno (pre)vroče. Znižanje nastavljene temperature zgolj poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave, pogosto izklapljanje pa lahko skrajša njeno življenjsko dobo.

9. Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem

Sončno obsevanje lahko poveča rabo energije za približno 10%.

 

vir: https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/clear-x/11461-znate-pravilno-in-ekonomicno-uporabljati-klimatsko-napravo

 

Mogoče vam bo všeč