Pred spominsko tablo na Gradu tabor nad Laškim
Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusu

Laško-Tevče: »Ključni trenutki MSNZ za nastajanje Slovenske vojske in osamosvojitev Slovenije«

V četrtek,  21. julija 2022, v  Laškem,  smo obeležili pomemben  datum,  25 julij 1990, enim od mejnikov nastanka in formiranja   MSNZ, iz katere je nastala slovenska vojska,  ko je bil na gradu Tabor nad Laškim, izpeljan  tajni sestanek med Antonom Krkovičem in Štefanom Šemrovom, je bil  postroj in časni pozdrav  Slovenske vojske in članov uniformirane enote VSO ob  32 obletnici nastanka slovenske vojske-MSNZ-manevrske strukture narodne zaščite. Kasneje je bila spominska slovesnost v Tevčah nedaleč vstran iz Laškega.

postroj SV in VSO pred spominskim obeležjem v Laškem

Grad Tabor nad Laškim je eden od  krajev in točk  kjer se je dogajalo in zgodilo nekaj  najbolj pomembnih dogodkov, sestankov, srečanj, ki so od odločilnega pomena za nastajanje slovenske vojske,  najprej preko manevrske strukture, čigar nastajanje se je odvijalo v popolni tajnosti. In prav zato sta se takrat tukaj sestala leta 1990, 25 julija, pred 32 leti,  sestala ta dva pomembna moža, in  seveda pogumna, da zastavita  temelje MSNZ tudi v Zahodno Štajerski  pokrajini  in sicer znotraj obstoječe strukture Pokrajinskega štaba teritorialne obrambe. V tem času niso bili za to da bi ustanavljali svojo vojsko, celo nekateri nasprotovali temu. TO v tem času ni bila  samo slovenska, redna, takratna vojska imela veliko vpliva. Zato je bila še posebej  pomembna tajnost in operativnost z čim manj  vključenimi osebami.

Postroj in časni pozdrav je bil rudi pred spominskim  obeležjem-tankovske ovire v mestu  nasproti občinske stavbe  v Laškem.

Pomembno v vsem tem početju je to, da so ljudje Štefanovega kova ravnali tako ko so, strokovno, srčno, slovensko.

Prireditveni prostor v Tevčah

Osrednja slovesnost je potekala v Tevčah pri Laškem v prijetnem  naravnem okolju.   Prav za to smo danes tukaj da se spomnimo obdobja izpred 32 leti. Občinski odbor  VSO Laško od odkritja spominske plošče naprej vsako leto pripravlja spominsko slovesnost z vso skrbjo in veliko odgovornostjo.  Ohranjanja vrednot slovenske osamosvojitve je bistveno poslanstvo ki ga negujejo, najmlajšim pa privzgojiti domoljubje.

Prisotne je najprej nagovoril Franc Zdolšek, župan Laškega: »1991 smo vsi Slovenci bili kot enega, ko smo si priborili svobodo, državo, ki jo imamo še dandanes. To  ni vse samo po sebi umevno. Veliko večji narodi nimajo svoje države. Štefan Šemrov, ki je bil prav tu doma, je takrat riskiral svoje življenje za svojo domovino. Bil je zaveden Slovenec, vojak ,ki ve kaj je treba narediti za svojo domovino. Le škoda je da takšni ljudje prerano odidejo, kar je  bilo v njegovem primeru.«

Dobrodošlico vsem prisotnim je izrekel tudi predsednik VSO Laško, Srečko Javornik ter  opisal pravzaprav poslanstvo ki ga ima združenje za VSO. »Naše poslanstvo je organizirano na občinski, medobčinski in pokrajinski ravni in seveda na državni ravni. VSO Laško sodi med najaktivnejšimi v državi.  Vso laško izvaja veliko različnih  aktivnosti.  Še naprej pozivam k aktivni udeležbi pri ohranjanju vrednot slovenske osamosvojitve«

Srečko Javornik, predsednik VSO Laško

Slavnostna govorka je bila Sonja Ramšak, višja svetovalka na Upravi RS za vojaško dediščino, nekdanja poslanka in  veteranka vojne za Slovenijo.

Sonja Ramšak, veteranka vojne za Slovenijo in
bližnja sodelavka Štefana Šemrova, slavnostna govorka na spominski slovesnosti v Tevčah

»Štefana sem osebno poznala. Kot zaposlena na vojaškem odseku in zadolžena  za mobilizacijo  in popolnitve enot, sem bila v stalnih stikih z njim. Morda je tudi zato zaznati tresoči glas,  pravzaprav mi je  nekako težko govoriti  o človeku s kateri sem sodelovala, pravzaprav delala skupaj, da govorim o njem in ga ni tukaj. Leta 1990 so se srečale najini poti pri ustanavljanju MSNZ. Pravzaprav z Štefanom in gospodom Trbovcem smo kreirali enote manevrske zaščite na občinski ravni.  Danes sem tukaj tudi zaradi tega ker je prav da se poklonimo osebam ki so toliko prispevali za nastanek države republike Slovenije ter da se spominjamo na pomembne dogodke iz časov nastajanja naše države.

 

Ravno za to je prav,  da se organizira čim več prireditev, okroglih miz, predavanj. Širiti zavedanje o pomembnosti dogodkov iz katerih je kasneje nastajala in nastala samostojna, demokratična republika Slovenija. Svojci  Štefana Šemrova bodite ponosni nanj in na zavedanje o tem kaj je prispeval za slovensko osamosvojitev in kasneje na razvoj Slovenske  vojske”, je še za konec dejala slavnostna govorka

Navzoči na slovesnosti

Za kulturni del slovesnosti so poskrbeli : Trobilni kvintet  Slovenske vojske,  Ljudski pevci iz Šentlenarta  z napevi in glasbenimi vložki  z domoljubnim nabojem ter  z recitalom domoljubnih pesmi, ki  nam  ga je z navdihom  predstavila Brigita Pavčnik. Povezovalka vsega dobrega pa je bila Boža Herek.

 

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč