Beach vacation summer Caribbean travel woman sunbathing relaxing with swimming pool pink flamingo float - funny holiday banner panoramic
osveščanje potrošnikovSlovenijaTurizemZdravjeŽivljenje

ZPS – UV-indeks: kaj nam pove?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

Ko smo na soncu, je treba kožo zaščititi. Pojasnjujemo, kako nam lahko pri tem pomaga informacija o višini UV-indeksa.

Kaj je UV-index 

UV-indeks je mednarodno sprejeta in enotna mera za moč ultravijoličnega sončnega sevanja – tistega dela sevanja, ki povzroča porjavelost kože in ob predolgi izpostavljenosti brez zaščite tudi opekline. Pri določanju UV-indeksa je upoštevana povprečna občutljivost svetle kože.

V Sloveniji so prve meritve začeli leta 1993. Napovedi UV-indeksa ARSO (Agencija RS za okolje) objavlja vsak dan (za 15 krajev po Sloveniji) in so sestavni del splošne biovremenske napovedi.

Podatek je na voljo na spletni strani ARSO.

Višji kot je UV-indeks, večje je tveganje za sončne opekline

Ko obraz nastavimo soncu, ne pozabimo na tveganje, ki ga za našo kožo predstavlja ultravijolično sevanje: opekline, prezgodnje nastajanje gub, staranje kože in dolgoročno rakave spremembe na koži.

Kako nevarno je UV-sevanje v dneh, ko načrtujemo pohod v gore ali kopanje na jezeru, morju ali mestnem bazenu? To nam pove UV-indeks, ki izraža izmerjeno ali napovedano moč sončnega UV-sevanja. Višji kot je, hitreje se lahko poškoduje nezaščitena koža, na primer zaradi sončnih opeklin. Po njem se lahko ravnajo vsi, ne glede na tip kože.

Kaj vpliva na vrednost UV-indeksa?

Na raven UV-indeksa vplivata lega sonca in raven ozona v ozračju. V izračun vključijo tudi oblačnost in nadmorsko višino izbrane lokacije. Vrednost UV-indeksa z nadmorsko višino narašča: pri nadmorski višini 2000 m je za približno 15 odstotkov višji kot ob morju.

Višji je tudi v bližini ekvatorja, medtem ko je v bližini polov nižji.

Moč UV-žarkov pri tleh

Na moč UV-žarkov pri tleh bistveno vplivata oblačnost (tanka oblačna plast lahko npr. prepusti do 80 odstotkov UV-sevanja) in debelina zaščitnega ozonskega plašča.

Na severni polobli UV-indeks poleti večinoma dosega vrednosti do 10, v skrajnih primerih tudi več. Tako so v višjih legah Alp že izmerili vrednosti od 14 do 16. Še višje so izmerili v Andih, celo nad 17, a te ekstremno visoke vrednosti so redke.

UV-indeks višji kot 3: zaščitite se

Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije je treba kožo zaščititi, ko je UV-indeks višji od 3.

Poleg sence uporabite ustrezna oblačila: temne, neraztegljive majice iz gostega pletiva, tekstilne izdelke z UV-zaščito (tudi v tem primeru izberite temne), pokrivala in sončna očala, nepokrito kožo pa zaščitite z izdelkom, ki vsebuje zaščitni faktor.

Faktor UVB mora biti na izdelkih jasno označen

Sredstva za zaščito pred soncem morajo imeti jasno označen faktor UVB (ZF, SPF, LSF …), pri čemer je obvezna predvsem označitev ravni zaščite:

  • nizka zaščita: ZF od 6 do 14,
  • srednja zaščita: ZF od 15 do 29,
  • visoka zaščita: ZF od 30 do 59,
  • zelo visoka zaščita: ZF več kot 60 (50+).

Izdelki s faktorjem zaščite ZF manj kot 6 niso namenjeni zaščiti pred soncem, na drugi strani pa na podlagi trenutnih znanstvenih ugotovitev ZF več kot 60 ne zagotavlja prav nič boljše zaščite kot ZF 60, zato je zgornja meja označevanja pri tej vrednosti.

Kaj označuje zaščitni faktor?

Zaščitni faktor označuje, koliko sevanja UVB pride skozi ustrezno debel nanos sredstva. Pri faktorju 20 je to 1/20 oziroma pet odstotkov sevanja, pri faktorju 30 je 1/30 oziroma 3,33 odstotka, pri faktorju 50 pa 1/50 oziroma dva odstotka.

Pri izbiri zaščitnega faktorja upoštevajte, da so razlike v zaščiti med nižjimi faktorji precej večje in ni vseeno, katerega izberemo. Pri višjih (na primer 30 in 50) pa je razlika manjša in z izbiro višjega faktorja ne dosežemo bistveno boljše zaščite.

                                                           uv indek za tab1                           uv-index kaj-nam pove2-spfjpg
uv indek za tab1-2 uv indek za tab3-6 uv indek za tab8-11
uv indek za tab-ni potrebna uv indek za tab-je potrebna uv indek za tab-je obvezna
Pri normalnih pogojih kože ni treba posebej zaščititi. Opoldne poiščite senco. Zaščitite se z ustreznimi oblačili, pokrivali in sončnimi očali. Kožo namažite z izdelkom za zaščito pred soncem, odrasli vsaj s srednjo stopnjo zaščite (ZF 15–30), otroci z visoko (ZF 30 in več).

Brez zaščite: normalno občutljiva koža pordi v eni uri, občutljiva v pol ure.

Med 10. in 17. uro (oziroma ko je vaša senca krajša od vaše višine) se zadržujte v zaprtih prostorih. Obvezna je zaščita z ustreznimi oblačili, pokrivali in sončnimi očali. Odrasli in otroci kožo na- mažite z izdelkom z (zelo) visokim zaščitnim faktorjem – 30 in več.

Brez zaščite: normalno občutljiva koža pordi v 40 minutah, občutljiva v 20 minutah.

 

favicon Preberite več: Test izdelkov za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem”

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

 

vir: https://www.zps.si/osebna-nega/kozmetika/11468-uv-indeks-kaj-nam-pove

 

Mogoče vam bo všeč