osveščanje potrošnikovSlovenijatehnologijaV fokusu

ZPS- Podatkovno gostovanje v tujini: V EU kot doma, v ostalih državah brez komunikacije?

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila zanimiv članek.

Državljani Evropske unije smo zdaj že kar navajeni, da z mobilnim telefonom v drugi državi skupnosti komuniciramo na praktično enak način in z enakimi stroški kot doma. Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi, ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Sploh, če cene primerjamo z državami izven EU, kjer so stroški uporabe mobilnega telefona še naprej – oderuški. Cena prenosa podatkov je lahko tudi 5000-krat (!) višja kot v EU.

Izven EU izključite prenos podatkov!

Edini nasvet, ki ga lahko damo potrošnikom, je, da ob potovanju v katero koli državo izven EU pravočasno izključite prenos podatkov.

To pomeni:

  • že na letališču pred vkrcanjem v letalu,
  • vsaj nekaj deset kilometrov pred mejo, če potujete z vlakom, avtobusom ali avtomobilom.

Le tako se boste lahko izognili strošku v višini 61 evrov, kar je največ, kar lahko zaračuna operater za prenos podatkov med gostovanjem izven EU. Do tega stroška boste večinoma prišli zelo hitro, saj pomeni zgolj 5 do 7 megabajtov prenesenih podatkov.

Za primerjavo povejmo, da bi v EU, če bi vam zaračunali količino podatkov izven politike poštene uporabe, za ta denar lahko prenesli 20 gigabajtov podatkov!

Kako ekscesne cene zaračunavajo nekateri operaterji v drugih državah, pove tudi podatek, da bi za en sam gigabajt podatkov (če ne bi bilo omejitve, ki jo je postavila Evropska unija) lahko plačali tudi več kot 15 tisoč evrov.

Cene uporabe mobilnih storitev v izbranih državah

Območje / tarifa Odhodni klici v Sloveniji Dohodni klici Poslano sporočilo SMS Prenos podatkov
 €/minuto  €/minuto  €/sporočilo €/10 MB
 Balkanske države*  0,90-3,60  0,30-2,00  0,06-0,60  0,30-122,88
 Egipt  0,90-3,76  0,30-2,09  0,06-0,75  0,30-153,60
 Švica  0,90-3,60  0,30-2,09  0,06-0,75  0,30-153,60
 Tunizija  3,00-3,76  1,60-2,09  0,06-0,75  0,30-153,60
 Turčija  0,90-3,76  0,30-2,09  0,06-0,75  0,30-153,60
 Velika Britanija  0,11-3,75  0,00-2,09  0,02-0,35  0,05-116,00
 Evropska unija**  0,04  0,00  0,01  0,03

* Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Severna Makedonija in Srbija
** 27 držav EU, Islandija, Liechtenstein in Norveška

Pogled v cenike

Preverili smo cene gostovanja v Slovencem najbolj priljubljenih počitniških državah. V tabeli je podan interval cen, v katerega je zajeta ponudba vseh operaterjev. Nižje cene so običajno vezane na točno določenega operaterja v gostujoči državi, ki ga je zato pametno izbrati ročno, da med gostovanjem ne bo prišlo do preklopa na drugega operaterja in s tem bistveno višjih cen uporabe storitev.

To še zlasti velja pri operaterju T-2, ki ima v določenih državah občutno nižje cene pri enem samem operaterju. Posebnost je gostovanje v Veliki Britaniji, ki je bila še nedavno članica EU in zato zavezana evrotarifi. Od nje ostaja vse manj.

Telekom Slovenije in T-2 sta zaenkrat še obdržala cene gostovanja na precej nizki in sprejemljivi ravni, medtem ko je A1, skupaj z njegovima »satelitoma«, operaterjema Bob in Hot Mobil, cene že dvignil na raven drugih neEU držav. Razlika je zato res ogromna, za minuto klica iz Velike Britanije boste lahko plačali 11 centov ali pa kar 3,75 evra.

Še to: ceno gostovanja v državah EU smo dodali kot primerjavo, gre pa za najvišjo ceno, ki jo operater lahko zaračuna, če uporabnik ne zadosti pravilom politike poštene uporabe.

Telefonirajte le po podatkovnih omrežjih!

Najprej razjasnimo, da s podatkovnimi omrežji ne mislimo mobilnih omrežij, pač pa omrežja Wi-Fi, pri čemer se zaradi varnosti izogibajte odprtim javnim omrežjem.

Za telefoniranje nato uporabite znane aplikacije, kot sta, denimo WhatsApp ali Viber, pri svojem operaterju lahko tudi povprašate, ali omogoča storitev Voice over Wi-Fi, oziroma klice preko omrežij Wi-Fi, kot da bi bili priključeni na domače mobilno omrežje.

roaming-2022-4

Običajni klici, po mobilnem omrežju, vas bodo stali nekaj evrov za vsako minuto, pri tem pa je treba vedeti, da v ne-EU tujini plačujemo tudi za dohodne klice, nekje do 2 evra na minuto. Torej plačate tudi, ko vas kliče nekdo drug.

Ko SMS postane najdražji način komunikacije

Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljamo, denimo, slovenske posebne znake (č. š. ž).

Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot eno kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila (torej do treh evrov za sporočilo). Daljša sporočila telefoni pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov. Če boste tega izključili, se takšno sporočilo (k sreči) ne bo poslalo.

Posebnosti ureditve podatkovnega gostovanja v EU

Na reguliranem trgu v Evropski uniji (in na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem) velja, da je uporaba mobilnega telefona med gostovanjem v grobem enaka kot v domačem omrežju. Za večino uporabnikov to pomeni, da ne plačujejo za klicanje ali pošiljanje sporočil, na voljo pa jim je določena količina podatkov, ki je odvisna od cene paketa.

roaming-2022-2

Gre za tako imenovano politiko poštene uporabe, ki bi morala zadostovati za občasno gostovanje v državah EU. Operater mora uporabnika ob prehodu v drugo državo obvestiti o razpoložljivih količinah. Kršenje politike poštene uporabe se zgodi v primeru, ko uporabnik v štirih zaporednih mesecih več storitev opravi v tujem kot v domačem omrežju.

Operater mu v takšnem primeru lahko zaračuna poseben pribitek, katerega cena pa je v primerjavi z gostovanje v ne-EU omrežjih pravzaprav smešno nizka.

Še to: evrotarifa, torej regulacija storitev mobilne telefonije v EU, ne velja v ladijskih in letalskih mobilnih omrežjih. Pred izplutjem oziroma pred poletom zato izključite prenos podatkov.

Past v obliki samodejne zamenjave omrežja

Ko smo fizično znotraj EU, a blizu mejnega področja, se nam lahko zgodi, da telefon samodejno zamenja omrežje in preklopi na operaterja izven EU. Pogosto se zgodi, da uporabnik sploh ne ve, da se je njegov telefon znašel v “tujini”, pa mu operater že zablokira prenos podatkov, ker je strošek presegel zakonsko omejitev 61 evrov.

Operaterji le redko odpišejo ta strošek, češ da so vas obvestili (v resnici obvestilo o spremembi omrežja in države v telefon pogosto pride že potem, ko je bil strošek ustvarjen) in da morate sami poskrbeti za izklop prenosa podatkov oziroma ročni preklop na pravo omrežje. Po našem mnenju je takšna praksa sporna. Najmanj, kar bi pričakovali, je, da operater preveri, kdaj je prišlo do preskoka v drugo omrežje.

Še posebej so kritična naslednja področja:

  • nekateri grški otoki (Krf, Rodos, Kos, Lezbos, Samos, Hios …): preklop na albansko ali turško omrežje,
  • San Marino, Monako, Andora, Gibraltar: te tri majhne državice, obkrožene z državami EU, niso del EU,
  • Francija, Nemčija, Liechtenstein in Avstrija ob švicarski meji: preklop na švicarsko omrežje,
  • Ciper: Severni Ciper ni v EU, preklop se lahko zgodi že na obmejnem področju,
  • Neum: je ob jadranski obali, a je del Bosne in Hercegovine, zato ni v EU.

Previdno z različnimi opcijami zakupljenih količin

Operaterji za gostovanje v tujini ponujajo različne opcije z zakupljenimi količinami minut klicev, sporočil in/ali prenosa podatkov. V Evropski uniji tovrstnih opcij praktično ne boste rabili, tudi prenos podatkov ni tako drag, da bi ga morali plačevati vnaprej, navsezadnje imate veliko količin že vključenih.

roaming-2022-3

Za potovanja izven EU se zdijo nekatere opcije morda primerne, a vseeno svetujemo previdnost.

Razmisliti je treba, ali boste res porabili vse v opcijo vključene količine, plačali boste namreč tudi za neporabljene. Druga past se skriva v dejstvu, da so opcije običajno vezane na zgolj enega operaterja v državi, kar seveda nujno pomeni, da morate ob vstopu ročno izbrati njegovo omrežje. Med uporabo spremljajte preostale količine, saj boste po njihovi porabi morali plačati običajno ceno.

Nakup kartice SIM v tujini

Številne države gostujočim uporabnikom omogočajo nakup predplačniških kartic SIM, ki naj bi omogočale uporabo telefona brez neprijetnih stroškovnih presenečenj.

Takšna rešitev je lahko ugodna predvsem za prenos podatkov, medtem ko boste za klicanje s takšne kartice še vedno odšteli veliko denarja (morda celo več, kot bi ga ob uporabi svoje kartice). Pred nakupom se zato prepričajte o vključenih količinah in ostalih podrobnostih.

Omenimo še, da nekateri telefoni omogočajo uporabo dveh kartic SIM istočasno, v tem primeru dobro preverite nastavitve in izključite prenos podatkov pri svoji kartici. Kdor možnosti dveh kartic SIM nima, na svojo telefonsko številko seveda ne bo dosegljiv.

Besedilo: Boštjan Okorn

vir: https://www.zps.si/trg-in-cene-topmenu-306/cene/11438-podatkovno-gostovanje-v-tujini-v-eu-kot-doma-v-ostalih-drzavah-brez-komunikacije

 

Mogoče vam bo všeč