komentar: VTC
EvropaKomentarSlovenijaV fokusu

Žongliranje po končanih volitvah za poslance v EU parlament se začenja: »Slabo, slabše, najslabše, v kolikor bo ostala dosedanja koalicija EPP z evropsko levico«

Izredno srečanje evropskih voditeljev, na katerem naj bi dosegli soglasje o najvišjih položajih v EU v naslednjih 5 letih, se je končalo brez izida, poročajo evropske a poročevalske agencije

“Gremo v pravo smer, vendar na tej stopnji ni dogovora,” je dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

 

Evropski voditelji  o porazdelitvi  najvišjih  vodilnih pozicij  v EU

Redno zasedanje Evropskega sveta bo konec prihodnjega tedna. Michel je dejal, da so voditelji na včerajšnjem srečanju zgolj izmenjali poglede na predlagane kandidature. Povedal je, da imajo voditelji skupno obveznost doseči dogovor do konca meseca. Kot pomemben predpogoj za soglasje je izpostavil enotnost vseh držav članic.

Med nezadovoljnimi je bila tudi predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni, ki naj bi po navedbah diplomatskih virov nocoj razpravljala o ukrepih, ki jih je treba sprejeti glede na rezultate evropskih volitev, in s tega izhodišča začela pogovore o imenih za najvišje objave in ne obratno.

Foto: Shuttterstock

Na številnih srečanjih v Bruslju so zmagovalci evropskih volitev razpravljali o glavnih izzivih, ki so pred Evropejci. Bila so tudi srečanja srečnih poražencev. Konservativci, ki jim Meloni pripada, so med uspešnimi.

Kaj pa posamezna mnenja?

Francoski predsednik Emmanuel Macron je izrazil prepričanje, da je dogovor blizu, a poudaril, da morda ne bo dosežen pred francoskimi volitvami 30. junija in 7. julija.

Madžarski premier Viktor Orbán je dejal, da je odločitev o najvišjih položajih že dogovorjena med EPP, socialisti in liberalci.

Janez Janša in Giorgia Meloni (foto: X)

Za EPP je lahko ponavljanje koalicije zgolj na levo pot do poraza tako na kadrovskih glasovanjih kot dolgoročno. SDS vztraja na uravnoteženi koaliciji, ki bo sposobna preudarno voditi evropsko politiko v korist varnosti in blaginje naših ljudi,” meni tudi vodja opozicije Janez Janša. Razumna in primerna je koalicija med EPP ter enim na levi in eno skupino na desni strani polov v EU parlamentu. Vse ostalo navajanje o morebitni dosedanji  koaliciji je pa strel v koleno ali nadaljevanja slabega, celo poraznega trenda  iz drugega dela mandata EK, ki se končuje.

 

Mlačno in neprivlačno ali močno in odločno?

Kar pa je trenutno za čutiti čeprav  ni dorečeno, da so se pri EPP( del ki je naklonjen Von der Layen-ovo) nagibajo k pragmatičnosti in konformizmu oziroma koaliciji z liberalci in socialisti ali  drugače povedano porabe veliko denarja za  zelene in kakšne druge barve prehodov in manj za krepitev konkurenčnosti in oživitvi gospodarstva ter dvigu ugleda EU. Zdajšnje stanje upehanosti, benevolentnosti  in popustljivosti ter popuščanja pred vsakimi možnimi vplivi od zunaj jo dela servilno, nemočno in rahlo za vse vrste razgradenj na škodo evropskega človeka.

Tako »tetkasto«  in postarano ter  brezdušno Evropo si nismo zaželeli na nedavnih volitvah, posebej ne tam kjer je zmagala desna sredina in ostale  konservativne  usmeritve, ki so pravzaprav  najbolj pro-evropsko naravnane stranke oziroma skupine. To v novi organizaciji vodenja EU mora biti vidno  in občuteno.

Vsak izmed volivcev po Evropi pričakuje, še največ tisti ki so zmagali posameznih članicah, med katerimi smo mi iz Slovenije.  Ali se temu upravičeno nadejamo?

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa