Nekategorizirano

Znanstveniki ugotavljajo, da je seznam posledic, ki jih povzroča koronavirus, vedno daljši

Seznam dolgoročnih simptomov koronavirusa je daljši in bolj raznolik, kot so si znanstveniki lahko predstavljali. Od utrujenosti in hitrega srčnega utripa do meglenega razmišljanja, trajne izgube vonja, pa tudi kot kaže, do trajne poškodbe srca, pljuč, ledvic in možganov.

Znanstvenica Athena Akrami ima lasten laboratorij na londonski univerzi, kjer raziskujejo, kako možgani organizirajo naučene podatke, medtem ko se doma bori s posledicami Covid-19. Misli so ji zamegljene, sklepi in mišice zelo boleči. Pred kratkim je trikrat na teden hodila v telovadnico, odkar so ji odkrili virus, se je njena telesna aktivnost zmanjšala le na hojo od postelje do kavča, po možnosti v kuhinjo.

Srčno popuščanje so ugotovili pri 78 odstotkih bolnikov Covid-19, ki so jih pregledali približno deset tednov po okužbi. Prvi simptomi so bili visoka vročina in kašelj, zasoplost, bolečine v prsih, utrujenost … Minilo je že nekaj tednov, simptomi pa Akramijeve ne zapustijo. Ni dovolj bolna, da bi jo lahko poslali v bolnišnico, niti ni dovolj zdrava, da bi se lahko vrnila na delo.

Verjetnost, da se bodo pri bolniku razvili dolgotrajni simptomi, je težko določiti, saj različne študije sledijo različnim rezultatom v različnih obdobjih.

V Italiji so ugotovili, da se 87 odstotkov hospitaliziranih bolnikov sooča s posledicami korone dva meseca po pojavi simptomov. Podatki iz študije simptomov, ki so jo izvedli v ZDA, Združenem kraljestvu in Švedski, kažejo, da se med deset in 15 odstotkov bolnikov počasneje okreva, vključno z nekaterimi blažjimi primeri.

Pandemija traja nekaj več kot pol leta in nihče ne ve, kako dolgo bodo trajali takšni simptomi in ali bo korona spodbudila pojav kroničnih bolezni.

Mogoče vam bo všeč