Vir: avaz.ba
koronavirusZdravje

Znanstveniki trdijo: oboleli za korono imajo lahko dolgoročne težave z erekcijo

Med nedavnim intervjujem za ameriško televizijsko postajo NBC je specialist za nalezljive bolezni Dan Grayson dejal, da vedno več dokazov kaže, da bi lahko koronavirus dolgoročno povzročil težave z erekcijo.

 “Vemo, da povzroča težave v žilnem sistemu. Torej gre za nekaj, kar je res zaskrbljujoče – ne samo, da je ta virus smrtonosen, ampak lahko povzroči tudi dolgoročne težave z žilnim sistemom, ki lahko pri nekom trajajo celo življenje, “je dejala Dena Grayson, poroča Deutsche Welle.

Italijanska študija “Obravnavanje moškega spolnega in reproduktivnega zdravja po izbruhu Covid-19”, objavljena julija, je pokazala, da je erektilna disfunkcija dejavnik tveganja za pljučnico po okužbi s Covid-19, pa tudi “možna posledica”.

Raziskave so tudi pokazale, da so ljudje, okuženi s koronavirusom, ki so pred tem že imeli erektilno disfunkcijo, bolj nagnjeni k razvoju pljučnice. Razlog je v tem, da pljučnica vključuje iste sočasne bolezni, ki so pogosto povezane z erektilno disfunkcijo, kot so: težave z dihali, vnetja, hormonske težave, stres, tesnoba, depresija in endotelijska disfunkcija, poroča B92.

Erektilna disfunkcija se pojavi, kadar je pretok krvi v penis omejen. Vzroki za to motnjo so lahko fiziološko in psihološko zapleteni in različni.

Različni dejavniki, ki vplivajo na kardiovaskularni, živčni in endokrini sistem, lahko povzročijo ali prispevajo k težavam z erekcijo, eden izmed dejavnikov tveganja, ki pri bolnikih s koronavirusom izstopa, pa je poškodba venskega in dihalnega sistema.

Ugotovljeno je bilo, da koronavirus napada notranje stene krvnih žil, tako imenovani endotelij, torej organ, ki prekriva celoten žilni sistem. To vključuje stene penisa.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč