Evropakoronavirus

Evropska unija ima cepiva za 750 milijonov državljanov

Evropska unija ima cepivo za 750 milijonov državljanov. Med razpravo o cepljenju na vrhu EU v Bruslju je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po navedbah diplomatskih virov voditelje držav članic obvestila, da je bilo doslej za vse državljane EU zagotovljenih “več kot dovolj cepiv”.

Po istih virih je Evropska komisija podpisala sporazume, ki zagotavlja zadosten odmerek za 750 milijonov ljudi, EU pa ima približno 450 milijonov prebivalcev, poroča Jutarnji list . 

Presežek bodo države članice namenile drugim državam, predvsem tistim na Zahodnem Balkanu.

Nekateri voditelji so se na vrhu pritožili, da EU še ni odobrila prvih cepiv. To vprašanje je zastavil tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, ki želi pospešen postopek odobritve Evropske agencije za zdravila.

Toda drugi so bolj potrpežljivi in ​​menijo, da je pametno počakati nekaj dni in se prepričati, da je cepivo učinkovito in varno.

Voditelji držav ali vlad EU so razpravljali tudi o potrebi po usklajeni kampanji javnega obveščanja o cepljenju, ker je po javnomnenjskih raziskavah še vedno preveč državljanov, ki so izjavili, da ne bodo cepljeni.

Povzeto po: Avaz.ba

Avtor: L.S.

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa