izobraževanjekoronavirusSlovenijaZdravjeŽivljenje

Zmote o cepljenju – 10. zmota

NIJZ je pripravil tekst o zmotah, ki se nanašajo na celjenje proti virusu  Covid-19.

Sem mlad in zdrav, zakaj bi se cepil? Zakaj bi se cepili otroci in mladostniki?

Covid-19, vsaj različice virusa, ki jih poznamo do sedaj, pri otrocih in mladostnikih večinoma povzročajo relativno blag potek bolezni. 

Izjema je večorganska odpoved, kjer pride do težkih zapletov pri prej zdravih otrocih, kar je posledica pretiranega imunskega odziva in lahko ogroža življenje otroka. Do sedaj so v Sloveniji zaradi tega zdravili več kot 30 otrok na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Najpogosteje so prizadeti srce, oči, prebavila, koža, redkeje pljuča, ledvica, možgani. Prav tako se tudi pri mladostnikih lahko pojavijo dolgo trajajoči simptomi bolezni – postcovidni sindrom (t.i. »dolgi covid«).

V primerih, ko se v nekem kolektivu ugotovi, da je bil v času kužnosti del tega kolektiva okužen otrok ali mladostnik (vrtec, šola), gredo vrstniki in osebje, glede na okoliščine izpostavljenosti, v 10-dnevno karanteno. Osebe, ki so polno cepljene, v primeru visoko tveganega stika ne potrebujejo karantene. Osebe, ki so cepljene, tudi če se okužijo, širijo virus v manjši meri, kar pomeni manj prenosov in s tem manjše tveganje za nove mutacije virusa. Varnost cepiv je pri otrocih primerljiva z odraslimi.

Več:
– Tveganje za prenos 

 

vir: https://www.cepimose.si/zmote-o-cepljenju/?fbclid=IwAR0tfCTisXy7a4JjZAwYQ4rJo7gP-6RInD7mkAzGcv7NxY8dMnFLtKe0Xmg

 

Mogoče vam bo všeč