izobraževanjeSlovenijašolstvo in znanjeV fokusu

Problematika tujih študentov – TUJI (BODOČI) ŠTUDENTI – SPET NA UDARU!?

Delavska svetovalnica je objavila zanimiv članek.

O tem je poročal včeraj Radio Študent – študente iz prostora bivše Jugoslavije sta skoraj dobesedno pet pred dvanajsto zavrnili tako mariborska kot ljubljanska medicinska fakulteta -in to na ocitno diskriminatoren način. Kot zapišejo na RŠ: “Običajno se vpisna mesta, ki so namenjena tistim brez državljanstva, enakomerno razdelijo med Slovence brez slovenskega državljanstva in na vse ostale brez slovenskega državljanstva, ki jih imenujejo tuji študentje. Obe medicinski fakulteti sta razpisali nekaj mest, ki so bila po pravilih namenjena obema kategorijama študentov, nakar so konec avgusta več kot sto tujih študentov obvestili, da njihove prijave sploh ne bodo obravnavane, ker sta se fakulteti naknadno odločili sprejeti samo Slovence brez slovenskega državljanstva.”
Spodaj je originalna izjava enega izmed mladih bodočih študentov, ki so se prijavili za študij, vlagali vanj svojo energijo, na koncu pa pet pred dvanajstvo dobili od slovenskega visokošolskega prostora negativen odgovor.
Na Delavski svetovalniici se bomo seveda takoj obrnili na vse pristojne institucije, Že tako in tako je slovensko ministrstvo za notranje zadeve dodobra prestrašilo tuje študente z novimi pravili glede dokazovanja zadostnih sredstev, zdaj se je pa nekdo očitno spomnil, da to (še) ni dovolj. Da jih je treba še bolj pritisniti, še bolj odvrniti od slovenskega izobraževalnega sistema – na drugi strani pa zdravstvo že skoraj na robu obupa kriči da je zdravstvenega osebja premalo, pa naj razume kdor hoče. Očitno je vrsta pasoša bolj pomembna od kakovosti zdravstva.
Gremo naprej!
————-
Univerzitet u Ljubljani i Mariboru odbio je sve strane državljane na medicinskom i stomatološkom fakultetu, te drugim fakultetima na kojima je odaziv slovenskih državljana bio veći nego ranijih godina. Odbijenice smo dobili bez jasnih obrazloženja, osim navoda kako su mjesta stranih državljana već zauzeta, a uprava se poziva na pravilnik o čijim izmjenama ili dopunama javnost nije obavještena blagovremeno. Također, smatramo da je član 5. pravilnika o konkursu za upis na studijske programe, napisan nejasno, te je kao takav, podložan različitim tumačenjima ili interpretacijama. Na informativnim danima slovenskih univerziteta, dobili smo informacije i obećanja kako će univerziteti primiti sve strane državljane koji zadovolje kriterije kao što su: sve petice u trećem i četvrtom razredu srednje škole, petice na maturi + certifikat o poznavanju slovenskog jezika (B2 nivo). Radili smo odlučno i predano, ukažući materijalna i emocionalna sredstva, a sve u cilju zadovoljavanja kriterija za prijem na studijske programe medicine, stomatologije, ali i drugih…
Pored toga, rezultate o prijemu na neki od navedenih studijskih programa zaprimili smo 1.9. kada su, skoro sve, mogućnosti prijava na druge upisne rokove zatvorene. Nakon što smo zaprimili rezultate upisa, obratili smo se nadležnim institucijama Slovenije, ali i osobama koje su pozvane da nam daju odgovore, međutim bezuspješno. Upravo zbog takvog, neodgovornog i neprofesionalnog, postupanja prema stranim državljanima, mnoge moje kolege, pa i sam ja, razmatramo mogućnost pauziranja godine što će se odraziti kako na materijalnom, tako i na emocionalnom osnovu. Prinuđeni smo donositi ishitrene odluke o našim budućnostima, zbog uskog vremenskog perioda unutar kojeg možemo djelovati. Smatramo da je odnos nadležnih i uprave prema stranim državljanima krajnje diskriminirajući, ali unatoč ograničenim mogućnostima djelovanja, potrudit ćemo da se izborimo za vlastite ciljeve i prava.
Autor izjave: Kovačević Ajdin
vir: https://www.facebook.com/delavskasvetovalnica/

Mogoče vam bo všeč