Nekategorizirano

Živa zgodovina -Vitezi najemniki grofov Celjskih, danes in nekoč

Stari Grad Celje je danes gostil izjemne viteze  najemnike grofov celjskih. Med boji oziroma v pričakovanju naslednjega, za katerega so bili izjemno pripravljeni, so vitezi najemniki bivali v viteških taborih. Takšen »tabor« je bil postavljen na Celjskem gradu.  Tam je bila razstavljeno viteško orožje in ostala oprema brez katere vitez ni mel in hotel biti. Raznovrstnost in pestrost kako razstavljene opreme in iz pripovedovanjih  današnjih» vitezov je pestra, pa tudi zahtevna. Obenem so lahko pokazali da je bilo izjemno pomembno da so v dobri kondiciji in odličnega zdravja. Približali so nam v taboru  replike oblačil iz 14 stoletja.


							Kako je bilo v realnem času, v  14 stoletju?

Za celjske grofe so na razpolago  zelo zanimive podatke. Ti  so se udejstvovali v vojskovanju na Ogrskem, pri obleganju Zadra, v križarskih vojnah v Prusiji proti poganskim Litvancem,  v severni Italiji in južnem Tirolskem. Njihovi kontingenti so bili močni, imeli so po 60, 80 tudi 100 oboroženih konjenikov, ki so imeli kar nekaj spremljevalcev, kar je pomenilo, da je bilo v kontingentu še enkrat večje število mož. Ta močna vojska je služila celjskim grofom tudi pri njihovih lastnih političnih načrtih. Najemniško vojskovanje je prinašalo zelo velike prihodke, to je bila donosna dejavnost, in  zgodovinarji, strokovnjaki domnevajo, da so celjski grofje velik del svojega vzpona v 14. stoletju financirali prav iz naslova najemniškega vojskovanja. Najemniški vojaki so imeli tudi delež pri delitvi plena, poleg plačila, ki ga je plačal poveljnik. Najemništvo in trgovina na daljše razdalje sta prinesla denar, s katerim so Celjski povečevali svojo posest.

Kaj smo videli danes?


							Danes je poleg vsega omenjenega bilo tudi poudarek bo na otroškem animacijskem programu, bila je postavljena otroška arena za mečevanje, kasneje  je sledil tudi viteški boj. Da je to pomembno ne samo za prebivalce in okoličane potrjuje prisotnost gostov  na samem gradu in   v »taboru« vitezov iz celotne Slovenije, celo iz Nizozemske. Če je le priložnost in čas in ste v Celju ali blizu, morda celo za nalašč, obiščite Celjski grad. Skozi prikaze, pripovedi ali animacije ter predstavitev v »živo« zvedeli boste veliko več Celju, celjskih grofih in  Slovenski zgodovini.

 Vane T.Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč