Nekategorizirano

Zimska paraolimpijada

Z uvodno slovesnostjo so se v petek, 9. marca 2018, v Pjongčangu začele 12. paraolimpijske igre. Največji dogodek za paraolimpijske športnike se bo v Južni Koreji odvijal na istih prizoriščih, ki so februarja gostila letošnje zimske olimpijske igre. Na njem bo nastopilo 570 udeležencev iz 48 držav. Igre športnikov invalidov se bodo končale 18. marca 2018.

Paraolimpijci bodo 133 kompletov medalj lovili v šestih panogah: alpskem smučanju, biatlonu, smučarskem teku, deskanju, hokeju in curlingu. Za južnokorejsko sosedo Severno Korejo, Gruzijo in Kazahstan bo to sploh prva udeležba na posebnih igrah. Ruski športniki, na igrah jih bo 30, pa bodo tekmovali pod zastavo mednarodnega paraolimpijskega komiteja.

Tudi Slovenija ima svojega predstavnika na njih. To je 17-letni smučar Jernej Slivnik. Nastopil bo v slalomu (14. marca) in v veleslalomu (17. marca). Poleg Slivnika so v slovenski ekipi še trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida. V Pjongčang so odpotovali že prejšnji teden, tam pa bodo vse do konca.

Jernej Slivnik in Gal Jakič (foto: organizator iger)

Jernej je bil seveda tudi zastavonoša na otvoritveni slovesnosti. Pravi, da je bil na to zelo ponosen in najbolj je zanj bilo zanimivo prižiganje olimpijskega ognja. Seveda za višje uvrstitve nima velikih možnosti, predvsem zaradi mladosti. Želi pa si nabrati izkušnje za naslednje igre. Želimo mu, da bi dosegel več, kakor pa sam upa.

Pripravil Andy

 

Mogoče vam bo všeč