Nekategorizirano

Zidanšek: Kakšna država smo, če migranti dobijo več kot zlati košarkarji?

V Slovenski ljudski stranki (SLS) zgroženi, da je Cerarjeva vlada reprezentantom, ki so na Evropskem prvenstvu v košarki osvojili zlato, namenila skupno le 67.000 evrov, kar znaša na igralca dobrih 4000 evrov oz. nekaj več kot 1300 evrov mesečno. Medtem ko po ugotovitvi Računskega sodišča RS vsak migrant mesečno stane davkoplačevalce 1930 evrov.

Sramotno je, da država nima toliko posluha za evropske prvake, ki so za igranje (in garanje) pod slovensko zastavo za tri mesece pustili ob strani klubske obveznosti, svoje družine in prijatelje, da bi jim namenila ustrezno nagrado. Kar pa teh 5000 evrov bruto za posameznega igralca vsekakor ni. V času zmagoslavnega pohoda košarkarjev so se politiki s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in ministrico za šport Majo Makovec Brenčič brez kančka obotavljanja v prvi vrsti slikali s košarkarji, si okrog vratu obešali slovensko zastavo in se veselili. Ko pa je treba pripadnost in navdušenost pokazati tudi v denarnih vatih, pa so razmere povsem drugačne. Nerazumljivo je tudi zavlačevanje z izplačili in odgovorom predsednika vlade na pismo košarkarjev.

Šport po videnem očitno v Sloveniji nima pravega pomena, čeprav so ravno športniki tisti, ki znajo in zmorejo združiti Slovenijo. Ni pomembno kdo in kaj si, ko prideš na sprejem po športnem uspehu, si vsaj za trenutek ponosen, da si Slovenec. Ob nedavnih dogodkih pa se lahko vprašamo, kakšno sporočilo dajemo državljanom – da politiki več sredstev namenjajo za pomoč migrantom kot športu v Sloveniji.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je kritičen: »Premalo cenimo prizadevanja in uspehe ljudi na različnih področjih, tako v športu, znanosti in kulturi, saj so to pravi promotorji Slovenije v tujini. Preko uspešnih posameznikov in ekip gre glas o mali, a nadvse uspešni podalpski državi dlje kot katerakoli uradniški obisk ali glas o dragi in nepotrebni maketi drugega tira. Zato bi bilo prav, da se jih za njihove dosežke, garanje ter odrekanja, ki se skrivajo za tem, ustrezno nagradi. V Sloveniji se bolj kot kadarkoli prej čuti pomanjkanje narodne pripadnosti med Slovenci in šport je odličen način za povezovanje, zato bi ga morali spodbujati v večji meri.«

Mogoče vam bo všeč