Nekategorizirano

Žička kartuzija-tiha lepotica v Dolini svetega Janeza

Skozi vas Žiče in nato dolino svetega Janeza Krstnika nas pot pripelje do skrivnostne Žičke kartuzije. V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je takratni lastnik tega posestva, štajerski mejni grof Otakar III., okrog leta 1155 zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Ti so po prihodu leta 1160 pričeli z izgradnjo večine poslopij, sprva lesenih, kasneje pa povsem zidanih.

V 15. stoletju je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača. V obnovljenem zgornjem delu gospodarskega poslopja je danes na ogled stalna razstava o zgodovini kartuzije, v Otakarjevi peninski kleti pa v miru in spokoju zorijo penine konjiškega Zlatega griča.

 

Kartuzijani so se tukaj naselili v dolini svetega Janeza Krstnika, v 12 stoletju iz velike Francoske kartuzije. V zgornjem samostanu so prebivali menihi, ki so živeli v popolni tišini in se posvečali umskemu delu. V spodnjem delu Špitalu so oskrbovali bolnike ter morebitnih gostov na prenočevanje. Vmes, v 15 stoletju je nastalo poslopje kjer je današnji Gastuž, najverjetneje med najstarejšimi ohranjenimi gostilnami na Slovenskem in tudi v Srednji Evropi. V zgornjem delu so kartuzije so v času štirih stoletij nastali znameniti srednjeveški rokopisi iz Žičke kartuzije. Poleg tega je kartuzijanom dajalo poseben status naravno zdravilstvo in lekarništvo. Seveda tudi nekatera rokodelska opravila ,ki so bila potrebna za preživetje reda.

Včasih se nam zgodi da pridemo na kraj, lokacijo, in smo isti trenutek v stanju osuplosti, pozitivno seveda. Takšen kraj je Žička kartuzija.

 Vse bolj priljubljen turistični cilj

 

Sprehodimo se lahko tudi po urejenih zeliščnih vrtovih, ter obiščemo Zeliščarico Viva Sana, ki med svojimi zidovi skriva zakladnico zeliščnih napitkov in zdravilnih pripravkov. Posamezni obiskovalci si Žičko kartuzijo lahko samostojno ogledajo s pomočjo avdio vodnikov, ki so novost sezone 2008/2009. Najavljene skupine pa bodo med starodavne zidove zapuščenega samostana popeljali naši izkušeni vodniki.

V Žičko kartuzijo se lepo umirjeno pa kljub temu vrača življenje. V obnovljenih prostorih zgornjega samostana se prirejajo razstave, v enem delu pa zorijo penine. ob vsem tem je dosežen uspeh s tem je Žička kartuzija s tem tudi celotna dolina Svetega Janeza pred velijo prenovo. gre se za obnov cerkve svetega Janeza. Cerkev bo dobila tudi streho.  V sklopu projekta bodo poskrbeli za obnovo in stabilizacijo cerkve, ki je v zelo slabem stanju, na kar so državo, saj je kartuzija spomenik državnega pomena, že dolgo opozarjali.

 

Žičko kartuzijo, ki je spomenik državnega pomena letno obišče nekaj 30.000 ljudi, v kar so všteti tudi tisti, ki pridejo samo na krajši obisk ali na različne prireditve in ne plačajo vstopnine za ogled zbirk. V zadnjih letih močno narašča število tujih gostov, ki predstavljajo že 40 odstotkov vseh, med njimi jih je največ iz Avstrije in Italije, sledijo jim Nemci in Francozi, preostala struktura tujcev pa je izjemno mešana in prihajajo tako rekoč z vsega sveta. Dogajalo se bo in prav je da je tako. Tudi Slovenci ponovno odkrivamo lepote in skrite kotičke lastne domovine, njenih spečih turističnih in kulturnih lepotic.

Zaradi povečanega obiska in izjemnega povpraševanja Žička kartuzija do konca poletja odprta vse dni v tednu, tudi ob ponedeljkih. Idealna možnost obiskati in spoznati ta biser, sedaj posebej ob vedenju,  da lahko to počnete od ponedeljka do nedelje med 10 in 18 uro. Ob sobotah je celo brezplačni avtobus

Žička kartuzija in dolina Svetega Janeza vabita, vi pa pridite in oplemenitite vaše duhovno bogastvo.

 Vane T.Costa

 

Mogoče vam bo všeč