Nekategorizirano

Zgodovinar dr. Ivan Rihtarič: Za tolikšno število padlih vojakov v bojih za Pomurje odgovorni sovjetski poveljniki

V tokratni oddaji Sreda v sredo sva z zgodovinarjem dr. Ivanom Rihtaričem osvetljevala zgodovinske okoliščine 9. maja. Eni ga slavimo kot Dan Evrope, v spomin na nekdanjega francoskega zunanjega ministra, ki je 9.maja 1950 v deklaraciji predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta se pozneje oblikovali Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.
Za druge pa je 9.maj še vedno le dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Nekateri v Sloveniji še danes ne delajo nič drugega, kakor preganjajo domnevne fašiste v domačem okolju ali čez mejo.
Z dr. Ivanom Rihtaričem sva se sprehodila po zadnjih dneh 2. SV, spregovorila o tem, kako je bilo Prekmurje že v začetku aprila 1945 osvobojeno, kar gre zasluga sovjetski in bolgarski armadi. Seveda se danes še mnogi spomnijo zlasti Bolgarov, ki so “proslavili” z ropanjem in posiljevanjem. Govorila sva o tem, kako je vojna v Sloveniji trajala še skoraj teden dni dlje od uradnega konca 2.SV, kako so nastali sovjetski monumentalni spomeniki zmagovalcem v Murski Soboti in Bad Radkersburgu (Avstrijci so ga že pred leti “pospravili”, na njegovem mestu pa postavili kužno znamenje.

VIDEO

Mogoče vam bo všeč