Nekategorizirano

Ob 9.maju, dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, zamolčano sporočilo »drugorazrednih« zmagovalcev

Ob 9. maju, dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, demokatična Evropa ga slavi kot Dan Evrope, se v Murski Soboti na Trgu zmage in na mestnem pokopališču zvrstijo komemorativne slovesnosti v spomin na padle rdečearmejce pri osvobajanju Pomurja. Že nekaj let se ob tem datumu slovesnosti zvrstijo 8. in 9. maja, prvi dan vence položijo delegacije Ukrajine, Gruzije in Azerbajdžana, drugi dan pa ruska delegacija.  Tudi letos je tako! Danes so se  pred spomenikom zmage, ki je lani doživel celovito kozmetično prenovo v okviru prenove Trga zmage, za katerega je mestna oblast Aleksandra Jevška porabila kar 1,1 milijona evrov,  padlim poklonili predstavniki ukrajinske, azerbajdžanske in gruzijske ambasade. Jutri pa bodo Mursko Soboto znova “osvobodili” Rusi, ki jih bo vodil Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Ljubljani in  vojni veteran v Čečeniji, ki ga bremeni vrste vojnih zločinov nad nedolžnimi civilisti. 

Da se spominska slovesnost odvija v dveh delih so odgovorne slovenske levičarske vlade, ki ves čas negujejo poniglavo prorusko politiko. Polna usta so jih o tem, kako se morija druge svetovne vojne ne sme ponoviti, niso pa sposobne obsoditi Putinovih agresorskih teženj, ko vsake toliko časa z vojno silo anektira dele sosednjih držav. Bog ne daj, da bi se zamerili Rusom, zato ob Dnevu zmage nad nacizmom v Murski Soboti prirejajo ločene slovesnosti: prvi dan za “drugorazredne” zmagovalce Ukrajino, Gruzijo in Azebajdžanom, ki so v zadnjih letih bili deležni ruske agresije, drugi dan je na vrsti “prvorazredna” zmagovalka, Putinova Rusija.

Kot noč in dan se ločita tudi ikonografiji obeh spominskih slovesnosti. Danes, ko so se poklonili “drugorazredni” zmagovalci, sta spomenik padlim Sovjetom in partizanom “čuvala” dva pripadnika SV iz soboške kasarne v maskirnih uniformah, nikjer praporov Združenja za vrednote NOB, kaj šele Lipičevih in drugih veteranov vojne za Slovenijo. Jutri bo povsem drugače, spomenik bo “varovala”enota gardistov SV, praporov bo kar mrgolelo, obeta se množična udeležba članov društva slovensko-ruskega prijateljstva sKučanovim Sašom Geržino na čelu, gotovo ne bo umanjkal šef reformiranih komunistov Dejan Židan, domači in nacionalni mediji pa bodo z vso pozornostjo pospremili nastope govorcev.

Danes na slovesnosti “drugorazrednih” je, sodeč po zapisih v medijih, govoril le soboški rdeči župan Aleksander Jevšek, kandidat Židanove SD za evropskega poslanca. Predvolilno je njegov govor tudi izzvenel! Nikjer pa niti z besedo, da je zbrane nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik v Ljubljani Mihailo Brodovič. In zakaj ne? Zato, ker je Putinovo Rusijo znova obtožil, da se 70 let po zmagi nad nacizmom do Ukrajine obnaša enako, kot se je Hitlerjeva Nemčija: napadla jo je z vojaško silo in si prisvojila polotok Krim. Spomnil je, da je Ukrajina za zmago nad nacističnim zlom prispevala od 8 do 10 milijonov človeških življenj, zato se mu zdi nesprejemljivo rusko prilaščanje vseh zaslug za zmago.

“Tako kot so bili v času druge svetovne vojne, so Ukrajinci danes znova na bojnih položajih. Prav naše ozemlje je postalo plen agresije sosednje države, zato lahko mirno zatrdim, da smo Ukrajinci v prvih bojnih linijah za obrambo demokracije, svoboden svet, pravno državo in človekove pravice. Verjemite mi, da si niti v najhujših nočnih morah nisem predstavljal, da bo po 70. letih miru  vojna vihra v Ukrajino prihrumela iz vzhoda. Hvala bogu je njena razsežnost veliko manjša kot tista v drugi svetovni vojni, pa vendar motivi so enaki, imperialne ambicije Putinove Rusije, ki grobo krši načela mednarodnega prava!” 

Zato je ob koncu veleposlanik Brodovič jasno opozoril, da bo evropska varnost ogrožena vse dotlej, dokler globalna skupnost ne ustavi protekcionistične težnje Rusije, ker le mir na rusko ukrajinski meji prinaša mirno prihodnost na evropskih tleh. 

Mogoče vam bo všeč