Aleš Hojs in Oliver Spasovski
BalkanEvropaSlovenija

Zgledno sodelovanje med prijateljskima Slovenijo in Severno Makedonijo tudi na področju notranjih zadev

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar Franc Kangler sta bila na dvodnevnem delovnem obisku v Severni Makedoniji. V okviru obiska je potekalo dvostransko srečanje med ministroma za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije Alešem Hojsom in Oliverjem Spasovskim, ki sta podpisala protokol o sodelovanju na področju boja proti trgovini z ljudmi in spolnim zlorabam otrok. Ob tej priložnosti so obiskali tudi skupino policistov na makedonsko-grški meji.

Sprejem in časni postroj makedonske policije ob obisku slovenskega ministra za notranje zadeve

Na dvostranskem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Severne Makedonije sta ministra Aleš Hojs in Oliver Spasovski potrdila odlično sodelovanje med prijateljskima Slovenijo in Severno Makedonijo.

Ministra za notranje zadeve Aleš Hojs in Oliver Spasovski sta govorila o aktualnem dogajanju v Ukrajini. Obsodila sta rusko agresijo in se zavzela za čim prejšnje končanje vojne.

Pomembna tema pogovora so bile tudi migracije, pri čemer je Hojs povedal: »Trenutno stanje v Ukrajini je morda nezakonite migracijske tokove na Balkanu potisnilo v ozadje, vendar ne smemo pozabiti, da se varnostne razmere v državah izvora migrantov žal ne izboljšujejo, kar še vedno predstavlja velik potencial za migracije na tem območju.«

Ob tem se je Hojs zahvalil makedonski policiji za prizadevanja in delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na zahodnobalkanski migracijski poti. »Zavedamo se, da to zahteva velik angažma vaših varnostnih organov,« je dejal in dodal, da je pri obvladovanju razmer na terenu ključno sodelovanje med državami v regiji.

Stalna prisotnost slovenske policije na grško-makedonski meji

Slovenski policisti na misiji v RS Makedoniji

 

Slovenska policija je na makedonsko–grški meji prisotna že od januarja 2016, do sedaj je bilo napotenih že 63 skupin policistov, ki pomagajo pri nadzoru meje. »Lahko zagotovim, da bomo z napotitvami nadaljevali, če boste ocenjevali, da je to potrebno,« je nadaljnjo zavezo o naši pomoči Severni Makedoniji podal minister Hojs. Ob robu delovnega obiska je slovenska delegacija obiskala tudi skupino policistov, ki deluje na makedonsko-grški meji. Minister Hojs se jim je zahvalil za predano in strokovno delo.

 

Vir in foto: mnz&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan