Janez Janša
EvropaSlovenija

Janez Janša: “Ruska armada nikoli ne bo zavzela Kijev”

Ruska vojska ne bo nikoli zavzela Kijeva, je dejal slovenski premier Janez Janša in delil vtise o bivanju v ukrajinski prestolnici, ki jo je v torek obiskal s poljskim in češkim premierjem na pogovorih z vodstvom Ukrajine.

Janša je v pogovoru za slovensko televizijo dejal, da gre za obisk za spodbujanje ukrajinskih voditeljev. Najprej je bil to obisk, da bi pokazali, da Ukrajine nismo odpisali, je poudaril Janša in dodal, da so se številni diplomati, predstavniki mednarodnih organizacij in korporacij iz Ukrajine umaknili že pred ruskim napadom. Med drugim na vprašanje  oziroma trditev  voditeljice oddaje , da če bi želel pomagati Ukrajini bi moral obiskati Moskvo je odgovoril, »da bolj neumnega  vprašanja ni slišal«, ter da se Ukrajini pomaga na njenih tleh in da obisk treh voditeljev pomeni  prav to podpora Ukrajini na ukrajinskem ozemlju kljub morebitnemu riziku.

 

 

Volodimir Zelenski

Zanje je bil to znak, da niso odpisani, da ne gre za podporo na daljavo, ampak da je nekdo verjel, da se bodo branili in zmagali, je dejal slovenski premier. Po Janševih besedah ​​so napadi na središče Kijeva razmeroma redki in mesto ni obkroženo. Kijev je napaden z vzhoda in zahoda, vendar so sile, ki napadajo mesto, prešibke, da bi ga prevzele. Ruska vojska Kijeva nikoli ne bo zavzela, je dejal slovenski premier. Ali brezzobi tiger, ki enostavno ne premore znanje volje in morale, kot jo imajo ukrajinski branilci. To bo Ruse najprej odvrnilo , kasneje pa poslalo tam od koder so prišli, nazaj v Rusijo kjer jim je mesto.

 

Janša še dodaja  da bi  ponovil svojo idejo o prepovedi letov nad Ukrajino, da bi olajšal obrambo pred rusko agresijo, čeprav je Nato to idejo zavrnil, češ da bi to vodilo v odprt konflikt z Rusijo. Janša pa trdi, da so to idejo podprle že tri članice Nata in je prepričan, da se bo podpora temu predlogu povečala.

Pa še kako prav ima. Rusija ima nasprotovanja doma, podpora Ukrajini raste, celo sami separatisti zaradi katerih se je to vse skupaj začelo priznavajo,  da ne obvladujejo svoje »republike« ter da imajo težave z moralo s svojimi rojaki na Ukrajinskih tleh.

Boj Ukrajincev ki traja,  ima en cilj, ki bi dosežen, škoda   je le vsake dosedanje žrtve in vse morebitne v prihodnje. Upajmo da čim manj.

 

Vir:bta&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa