EvropaPolitikaŽivljenjeZunanja politika

Vojni nesmisel ki se mora končati takoj: »Po ruski invaziji je iz Ukrajine pobegnilo več kot 3,3 milijona beguncev«

Po ruski invaziji je iz Ukrajine, po do sedaj znanih podatkih,  pobegnilo več kot 3,3 milijona beguncev

Združeni narodi so danes sporočili, da je iz Ukrajine od ruske invazije pobegnilo več kot 3,3 milijona beguncev, skoraj 6,5 milijona pa naj bi bilo notranje razseljenih.

Visoki komisar Združenih narodov za begunce (UNHCR) pravi, da je od začetka vojne 24. februarja državo zapustilo 3.328.692 Ukrajincev, še 58.030 pa se je pridružilo eksodusu po včerajšnji posodobitvi.

Približno 90 odstotkov tistih, ki so pobegnili, je žensk in otrok. Ukrajinski moški, stari od 18 do 60 let, ne morejo oditi zaradi vojaškega poziva.

Mednarodna organizacija Združenih narodov za migracije (IOM) je tudi sporočila, da je od srede Ukrajino zapustilo 162.000 državljanov tretjih držav.

Več milijonov jih je zapustilo svoje domove, a ostajajo še vedno na  ozemlju  Ukrajine.

Ocenjuje se, da je bilo v Ukrajini od srede interno razseljenih 6,48 milijona ljudi, kaže študija IOM. UNHCR je sprva ocenil, da bi lahko Ukrajino zapustilo do štiri milijone ljudi.

O posledicah na mentalno zdravje razseljenih, izseljenih verjetno tudi določeno število, ki bo za vedno odseljenih,  pa po končani nesmiselni in nepotrebni vojni,  ki ne prenese nobene razumne razlage,  bomo izvedeli kasneje, mnogo kasneje ali nikdar. Škoda,  ki je do sedaj narejena je ogromna in nepopravljiva v vseh možnih ozirih.

vir: unhcr&vtc

foto:splet

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa