izobraževanjeprometSlovenijaŽivljenje

Železniški potniški promet – abonentske vozovnice

Z abonentsko vozovnico potujete neomejeno po celotnem območju Slovenskih železnic ali na določeni relaciji v obdobju veljavnosti vozovnice, v razredu in vrsti vlaka, ki je naveden na vozovnici.

Vsi imetniki splošnih in osnovnošolskih abonentskih vozovnic, tako letnih kot tudi polletnih, mesečnih in tedenskih vozovnic imate možnost potovanja brez doplačil tudi z vlaki IC, EC, MV in ICS. Slednje ne velja za imetnike subvencioniranih IJPP vozovnic za vlak ali avtobus.

Cene vozovnic

Splošne abonentske vozovnice

so namenjene vsem potnikom ne glede na status ali starost in tistim, ki v izbranem obdobju veliko potujejo na izbrani relaciji. Splošne mesečne vozovnice se lahko izdajajo za povratna ali enosmerna potovanja, tedenske, polletne in letne vozovnice pa le za povratna potovanja. Obrazec za pridobitev vozovnice.

Ob nakupu splošne ali osnovnošolske abonentske vozovnice za daljše obdobje veljajo naslednji popusti:

  • letna abonentska vozovnica: cena je enaka ceni osmih abonentskih mesečnih vozovnic za mesec dni;
  • polletna abonentska vozovnica: cena je enaka ceni petih vozovnic za mesec dni.

Cenik abonentskih vozovnic (klik na povezavo)

Pavšalne vozovnice

so namenjene tistim potnikom, ki želijo neomejeno potovati po vsej Sloveniji, na vseh progah Slovenskih železnic in z vsemi vrstami vlakov v 1. ali 2. razredu. Lahko so prenosljive ali neprenosljive, mesečne, polletne ali letne.

Ob nakupu vozovnice po pavšalni ceni (neprenosljiva in prenosljiva vozovnica) za daljše obdobje (od treh mesecev do enega leta) veljajo naslednji popusti:

  • vozovnica po pavšalni ceni za eno leto: cena je enaka ceni osmih vozovnic po pavšalni ceni za mesec dni;
  • vozovnica po pavšalni ceni za pol leta: cena je enaka ceni petih vozovnic po pavšalni ceni za mesec dni.

Cene vozovnic po pavšalni ceni za mesec dni

Vrsta vozovnice 2. razred (EUR) 1. razred (EUR)
Cene veljajo od 20. marca 2020.
Neprenosljiva vozovnica 223,60 332,80
Prenosljiva vozovnica 275,20 409,60

Vse abonentske vozovnice se izdajajo na brezkontaktni čip kartici, ki vsebuje podatke o imetniku in veljavnosti vozovnice.

Nakup vozovnic na obroke

Svojo abonentsko vozovnico lahko kupite na obroke. Po novem tudi komitenti banke NLB. Za obročno plačilo pri ostalih bankah priporočamo, da se pozanimate pri vaši banki.

Uporaba in veljavnost vozovnic

Tedenska vozovnica velja od ponedeljka do vključno nedelje. Nakup lahko opravite že tri dni pred začetkom veljavnosti – v petek, da se izognete gneči na prodajnem mestu ob ponedeljkih zjutraj.

Mesečna vozovnica velja za tisti mesec, za katerega je izdana in še prvi delovni dan naslednjega meseca, pri čemer sobota ne šteje kot delovni dan.

Letne in polletne vozovnice veljajo za obdobje dvanajstih oziroma šestih mesecev od dneva nakupa. Izdajajo se samo za povratna potovanja.

Podaljšanje veljavnosti Urbane tudi na železniških postajah

 

vir:https://potniski.sz.si/abonentske-vozovnice/

 

Mogoče vam bo všeč